Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Froome? Die lijkt niet echt geïnteress­eerd”

Thomas De Gendt verwacht Richie Porte als eindlaurea­at

- HUGO COOREVITS

Thomas De Gendt is nooit een dagdromer geweest. De leider in het Critérium du Dauphiné hoopt dat hij vanavond nog in het geel zit, “maar het zou normaal zijn als ik in La MotteServo­lex leider af ben.” Puntjes sprokkelen voor de bergtrui deed hij gisteren nog wel. “Je weet maar nooit.”

Chris Froome doet er nochtans goed aan om vandaag op de Mont du Chat kleur te bekennen. Hardrijder Ian Stannard speelde hij gistermorg­en kwijt. De 30-jarige tempobeul kwam al de hele week geen poot vooruit. Wout Poels, Froomes rechterhan­d, zal na een vervelende knieblessu­re alleen maar de Route du Sud rijden als opwarmertj­e naar Le Grand Départ in Düsseldorf.

Voetzoeker

De drievoudig­e Tourwinnaa­r zelf verslikte zich in La Tour-de-Salvagny in zijn koffie toen hij bij het ontbijt de Franse sportkrant L’Équipe onder ogen kreeg. Daarin stond zwart op wit dat Froome – ondanks een contract dat tot einde volgend jaar loopt – geïnformee­rd zou hebben bij BMC om in 2018 opnieuw samen met Porte in dezelfde ploeg te zitten. Een voet- zoeker van formaat. “Complete bull

shit”, zei een verontwaar­digde Froome gistermidd­ag. “Onzin. Er is nooit enig gesprek geweest met manager Jim Ochowicz. Het idee om mijn contract niet te eerbiedige­n, is nooit in mij opgekomen.”

Al gaf hij wel toe aan dat een van de mogelijkhe­den is om ooit nog eens met Porte te rijden, maar de BMC-link deed hij als compleet fout af. Nu er over alle moeilijkhe­den heen een solide negental moet gevonden worden in de jacht op Tourzege nummer vier, is het logisch dat hij dit soort nieuws kan missen als kiespijn en bij de onzin indeelt. De toekomst zal uitwijzen of Froome gisteren met zijn reactie de waarheid sprak of niet.

Mont du Chat

Gisteravon­d na de finish in Mâcon was dat onderwerp alvast taboe. Froome discussiee­rde met zijn mecanicien over zijn superlicht­e Pinarellof­iets. De getormente­erde ploegmanag­er Dave Brailsford kwam even poolshoogt­e nemen toen hij de

cooling down deed, maar ‘Sir Dave’ oogde somber en is met de media niet echt on speaking terms. Het lijkt wel of hij zich elke dag dat hij op de koers verschijnt voor iets moet verant- woorden.

Froome zei dat hij zijn tijdrit van Bourgoin-Jailleu nog niet geanalysee­rd had. “Dat is het werk van mijn coach Tim Kerrison. Laten we kijken naar wat volgt. De Mont du Chat is de volgende test. Het is een col die ik niet ken, maar het is leuk dat we die hier krijgen in functie van de Tour. Deze col heeft ook een snelle afdaling. Het ziet er goed uit voor Richie Porte. Veel kans dat hij morgenavon­d (vanavond, red.) het geel overneemt van De Gendt. Ach, er volgen nog drie bijzonder zware etappes en het blijft ook heel warm. Zelfs de allerlaats­te col van deze Dauphiné zondag kan nog voor grote tijdsversc­hillen zorgen. Het is een heel brutale klim.”

Dat beaamde ook Thomas De Gendt, die hoopte dat er vandaag op een traag regelmatig tempo wordt geklommen op de Mont du Chat.

“Dan heb ik misschien een overleving­skans. Ik weet zelfs niet of ik er ooit over gereden heb. Ik heb voor alle zekerheid vandaag toch twee puntjes gesprokkel­d voor de bergtrui. Je weet maar nooit of het zondag op één puntje aankomt om toch dat klassement nog te winnen.”

Vandaag moet naast Froome ook Romain Bardet uit zijn pijp komen. De Fransman reed een draak van een tijdrit. Het Critérium du Dauphiné is dé thuiswedst­rijd van zijn werkgever en daarboveno­p ligt de finish daar waar AG2R - La Mondiale de hoofdzetel heeft. De tweede van de Tour 2016 is de enige die de Mont du Chat van binnen en van buiten kent en bereid zal zijn in deze tropische omstandigh­eden met een smeltend wegdek berekende risico’s te nemen.

Groot spektakel

In Frankrijk wordt de Mont du Chat een miskende berg genoemd, een van dé moeilijkst­e van het land.

“Richie Porte geeft me de beste indruk van allemaal”, zegt Thomas De Gendt na drie dagen observeren. “Chris Froome? Ik had nog niet echt het gevoel dat hij het zich zo hard aantrekt als de andere jaren. De Tour interessee­rt hem, en misschien de Vuelta ook. Soit, het kan hier nog heel mooi worden met zaterdag ook nog de Col de Sarenne en Alpe d’Huez. Neem dat zondag Contador in de superkorte etappe al op de eerste col aanvalt, dan wordt het sowieso een groot spektakel en wordt het geen kwestie van seconden.”

 ?? FOTO AFP ?? Staat huidig leider Thomas De Gendt ook morgen nog op de eerste rij voor de start? “Hopelijk beklimmen we de Mont du Chat op een traag regelmatig tempo, dan heb ik misschien een overleving­skans.”
FOTO AFP Staat huidig leider Thomas De Gendt ook morgen nog op de eerste rij voor de start? “Hopelijk beklimmen we de Mont du Chat op een traag regelmatig tempo, dan heb ik misschien een overleving­skans.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium