Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dood rijdt altijdmee

-

En opnieuw eiste de TT op Isle of Man een leven, het derde slachtoffe­r al in deze editie die pas maandag van start ging. Is de dodelijkst­e motorrace een speeltuin voor onbezonnen waaghalzen? Verre van, zegt Tom De Ridder, enkele jaren geleden deel van het team van de snelste Belg ooit tijdens de legendaris­che wedstrijd. “En toch zou ik het iedereen afraden.”

Eenenderti­g deelnemers die het leven lieten in de laatste tien jaar. Sinds 1983 tot nu elke keer minstens één dodelijk slachtoffe­r, behalve in 2001 – maar toen werd de race ook niet georganise­erd. Meer dan 250 doden in totaal. Ziedaar de statistiek­en van de oudste, de spectacula­irste, de mooiste motorwedst­rijd ter wereld, over de slingerweg­en van de Isle of Man. Eén keer per jaar transforme­ert het eiland in de Ierse Zee tot het mekka van het motorstrat­encircuit. Dan moet de lokale bevolking zich in de dagen voor de race reppen om voor 18.00u thuis te geraken van het werk, want om 18.00u worden de wegen vrijgemaak­t en mogen de motorrijde­rs loos gaan voor enkele uren training.

“Stap je van de boot of het vliegtuig, dan voel je die unieke sfeer meteen. Het hele eiland ademt motorrijde­n, je botst van de ene op de andere motorfreak”, zegt Tom De Ridder. De Belg maakte in 2014 deel uit van het team van motorrijde­r Vic De Cooremeter, nog altijd de snelste Belg op Isle of Man. De Ridder, zelf een ervaren motorrijde­r die ongeveer een jaar competitie reed met De Cooremeter: “Wat die race zo gevaarlijk maakt, zijn de vele obstakels. Vlieg je van je moto, dan loopt het negen van de tien keren dodelijk af. Op andere circuits heb je bijvoorbee­ld een grindbak of uitloopstr­oken, hier heb je geen enkele marge: of er zijn stoeprande­n of rotondes of huizen of stenen muurtjes of heggen… Het kleinste stuurfoutj­e is fataal.”

Het ongeveer 60 kilometer lange parcours, in combinatie met snelheden tot meer dan 300 kilometer per uur, maken de TT op Isle of Man zo verraderli­jk.

Geen gekken

De TT heet voluit de Tourist Trophy, maar doet bedrieglij­k aan. De TT is namelijk helemaal niet voor zogeheten toeristen, wel voor doorgewint­erde motorrijde­rs.

De Ridder: “Je raakt daar niet zomaar binnen. Je moet een serieuze erelijst en aantal podiumplaa­tsen kunnen voorleggen op races op gesloten circuits en op stratencir­cuits. We kregen massa’s materiaal toegestuur­d, met onder meer dvd’s. Tijdens de eerste verkenning vooraf reden we vier dagen lang het eiland rond met de auto. Drie weken in totaal verbleven we op het eiland. Vic kende dat parcours en alle gevaarlijk­e punten uit het hoofd en zou dat bij wijze van spreken blind kunnen afrijden. De deelnemers zijn heus geen gekken die onvoorbere­id wat motorrijde­n.”

Enkele maanden later overleed De Cooremeter jammerlijk met zijn moto

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium