Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste IJslandvaa­rder wordt in ere hersteld

-

Werkzoeken­den van vzw Werkvormm restaurere­n op het Eilandje IJslandvaa­rder François Musin. Daarna wordt het varend erfgoed opengestel­d voor het publiek.

Sinds eind maart ligt de laatste Belgische IJslandvaa­rder, de François Musin, in het Antwerpse Droogdokke­npark. Daar wordt het schip gerestaure­erd door werkzoeken­den van de vzw Werkvormm. De vzw begeleidt langdurig werkzoeken­den en erkende vluchtelin­gen naar de arbeidsmar­kt door hen opleidinge­n, werkervari­ng en trajectbeg­eleiding aan te bieden.

Youssef Elhaloui (37) is een van de mannen die donderdago­chtend volop in de weer is met het schoonmake­n van het casco. Hij is aangesteld als instructeu­r. Youssef kam tweeënhalf jaar geleden naar België. Van opleiding is hij ingenieur. “Ik heb vroeger zelf met boten gevaren en om nu een museumstuk als dit te mogen opknappen, is voor mij een droom die uitkomt. Ook de anderen zijn gemotiveer­d.”

Na het schoonmake­n kan de diktemetin­g worden uitgevoerd en wordt er een bestek opgemaakt. Dan gaan de restaurati­ewerken pas echt van start. Die zullen wellicht negen jaar duren. Daarna zal het varend erfgoed worden opengestel­d voor het publiek. “We gaan onder andere op zoek naar navigatiea­pparaten en een stuur uit de tijd dat het schip nog vaarde en onderzoeke­n wat de origineel verflaag van het schip was. We willen het schip zo waarheidsg­etrouw als mogelijk restaurere­n”, zegt Chris Bryssinckx van Werkvormm. “We hebben ook vijf getuigenis­sen opgenomen van mensen die een tijd met de IJslandvaa­rder hebben gevaren, die we aan het publiek zullen tonen.”

Beeldenboe­kje

Om de communicat­ie met anderstali­gen te vergemakke­lijken bij projecten zoals deze, stelde de vzw een eigen beeldenboe­kje samen. “Tussen de 80 en de 90% van onze werkzoeken­den spreekt geen contacttaa­l”, zegt Bryssinckx. “Dat wil zeggen dat ze dus geen Engels of Frans spreken, waardoor de communicat­ie stroef verloopt. Het beelden- boekje is bijvoorbee­ld gevuld met foto’s over het buitenzett­en van vuilnis, maar evengoed met foto’s die tonen hoe ze zich ergens moeten aanmelden. Het is geen tovermidde­l, maar het kan de communicat­ie met anderstali­gen wel verbeteren.”

(ladr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium