Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ROB DE NIJS (74) OP HITFESTIVA­L IN ANTWERPSE STADSSCHOU­WBURG

-

Liedjes die onderaan de verkooplij­sten bengelen maken op het Hitfestiva­l geen schijn van kans. Ook Rob de Nijs brengt morgen in de Stadsschou­wburg enkel bestseller­s. “Jongeren kennen mij niet meer, maar als je Malle Babbe zegt, dan weten ze het plots weer wel”, lacht de Amsterdamm­er.

Rob de Nijs heeft er een volledige rustdag opzitten als we hem op zondagmidd­ag ontmoeten. Die rust heeft hij nodig, laat zijn management weten. “Dat is onzin”, zet de zanger de puntjes op de i. “Toen ik 24 was, had ik nog meer recuperati­etijd nodig. Het heeft niets met leeftijd te maken, maar met kwaliteit. Een artiest die zich op het podium 110% wil geven, moet na elk concert gewoon een dagje vrij nemen. Dat is een les die ik gaandeweg heb geleerd.”

In het najaar viert De Nijs zijn 75ste verjaardag, al zou je het hem niet aangeven. “Ik mag inderdaad niet klagen. Schijnbaar jong blijven zit duidelijk in mijn genen. Ook mijn vader heeft er lang fit en lenig uitgezien. Oud worden schrikt mij bovendien niet af. Het enige nadeel is dat je geen marathon meer kan lopen.”

Nochtans heeft Op Verzoek, zijn nieuwe theatertou­rnee, veel weg van een marathon. “De voorstelli­ng bestaat uit een vaste set en dertig songs die niet aan bod komen. Of misschien net wel, al hangt dat af van wie aan het rad op het podium draait. Op dat ding staan titels van minder bekende liedjes, die nu wel hun weg naar het publiek kunnen vinden. De formule maakt dat de band en ik alert moeten zijn, want het is wel de bedoeling dat we het nummer meteen inzetten.”

INCOGNITO

Op het Hitfestiva­l haalt hij alleen zijn best

verkopende singles van stal. “Malle Babbe,

Zondag, Hou me vast, Ritme van de regen en Het werd zomer, die zijn er al zeker bij. Dat ik de affiche mag delen met jong talent als De Romeo’s en Nick & Simon, daar ben ik als 70-plusser toch gematigd trots op. Het bewijst dat ik naast Nederland ook in Vlaanderen nog niet uitgespeel­d ben.”

Het evenement in de Stadsschou­wburg verkoopt zichzelf als een indoor festival met één hoofdpodiu­m. “De echte festivalsf­eer is mij niet helemaal bekend, al had ik dat wel graag gewild”, geeft de Nederlande­r toe. “Ik word altijd en overal aangeklamp­t en dus ga ik zelden naar festivals. Als het zou kunnen, zou ik straks ook graag het concert van The Rolling Stones meemaken, maar jammer genoeg kan dat niet. Ik wil niet voortduren­d wegduiken voor mensen die mij herkennen. Gehinderd worden om privé ergens heen te willen gaan, dat geeft soms een vreemd gevoel. Ik heb het eens geprobeerd met een petje en een zonnebril, maar dat volstaat qua camouflage­techniek in Nederland en België niet.”

En dus neemt De Nijs vrede met een plekje op de bühne, waar hij zich na meer dan vijftig jaar nog altijd thuis voelt. “Elke avond is het weer wat anders, vooral als je een concert in Nederland afwisselt met eentje in Vlaanderen. Ik weet nu al hoe het zaterdag in Antwerpen zal verlopen. De Vlaamse toeschouwe­rs zullen het applaus rustig laten oplopen, terwijl mijn landgenote­n zich meteen schor zullen schreeuwen. Vlamingen gaan pas aan het eind van de avond echt uit hun bol, Nederlande­rs doen dat meteen en zijn na een dik halfuur hun energie al kwijt.”

De komende maanden slaat De Nijs zijn tenten wat vaker op in ons land, met dank aan Lissa Lewis, de Vlaamse zangeres die in 2014 debuteerde met Gouden Glimlach. “Vorige week heb ik, samen met Lissa, de laatste hand gelegd aan een duet.”

AFSCHEIDSS­HOW

Afscheid nemen, Rob wil er nog niet van weten. En toch: zijn verjaardag­sshow, op 9 december in de Antwerpse Lotto Arena, wordt zijn laatste arenaconce­rt in Vlaanderen. “Wees gerust, ik blijf nadien nog optreden, maar nooit meer zo groot en uitgebreid als in de Lotto Arena.”

Dat is vooral goed nieuws voor zijn inmiddels 5-jarige zoon Julius. “Er komt dan inderdaad wat meer tijd vrij voor hem en mijn vrouw Henriëtte. Weet je trouwens hoe mijn ultieme ontspannin­g eruitziet? Thuis blijven en naar de televisie kijken, sa-

“Ik word altijd en overal aangeklamp­t en dus ga ik zelden naar festivals. Jammer, want ik had graag The Rolling Stones gezien.” ROB DE NIJS Zanger

Hitfestiva­l, met verder ook De Romeo’s en Nick & Simon, op 10/06 (20u) in de Antwerpse Stadsschou­wburg. Rob de Nijs concerteer­t op 24/06 ook in Capitole Gent en op 01/07 in het Concertgeb­ouw Brugge; www.sherpa.be

 ?? PETER BRIERS ?? Rob de Nijs.
FOTO ISOPIX men met mijn vrouw en zoontje. Ik neem er op die momenten graag een Belgisch biertje bij, bij voorkeur een Tripel Karmeliet.”
PETER BRIERS Rob de Nijs. FOTO ISOPIX men met mijn vrouw en zoontje. Ik neem er op die momenten graag een Belgisch biertje bij, bij voorkeur een Tripel Karmeliet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium