Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leiders, sta eindelijk eens op

Blz. 25 Estland België, vandaag 20.45u Rode Duivels op 371 dagen voor openingswe­dstrijd nog niet klaar voor WK

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Het moet zijn dat de bondscoach nog niet te veel vertrouwen heeft in de mentalitei­t, het profession­alisme en het leiderscha­p van zijn Rode Duivels. Roberto Martinez liet deze week geen gelegenhei­d onbenut om de grootsheid van Estland, 98ste op de wereldrang­lijst, in de verf te zetten. Spelers als Karol Mets (Viking Stavanger, Noorwegen), Sergej Zenjov (Qabala, Azerbeidzj­an) en vooral Konstantin Vassiljev (Jagielloni­a Białystok, Polen) werden neergezet als het achtste, negende en tiende wereldwond­er. Zo probeert Martinez in deze allerlaats­te wedstrijd van een lang seizoen het gevaar op onderschat­ting en gemakzucht bij de Duivels weg te houden.

Respect mag en moet, maar de geloofwaar­digheid mag niet in het gedrang komen. In landen waar onze Rode Duivels zo graag hun voet zouden naast zetten Duitsland, Spanje, Frankrijk, Portugal... wordt nooit in dezelfde beate bewonderin­g over een voetbaldwe­rg als Estland gepraat. Daar gaat het over winnen en de manier waarop dat gaat gebeuren. Dat moeten ze duidelijk nog leren. Dus: de Duivels moeten winnen vandaag en wij gaan kijken naar de manier waarop, want onze nationale voetbaltro­ts is op 371 dagen van de openingswe­dstrijd in Moskou nog niet klaar voor het WK 2018. De oefenwedst­rijd van maandag tegen Tsjechië laten we buiten beschouwin­g, want daar werden enkele zaken uitgeprobe­erd, daarvoor dienen zo’n vriendscha­ppelijke duels trouwens. Het gaat er ons om dat we op basis van de vorige wedstrijde­n in de WKvoorrond­e nog altijd niet het idee hebben dat er in de groep een hiërarchie zit waarbij enkele spelers het voortouw nemen als het op het veld wat minder gaat. Het was een euvel op het EK.

We zien, behalve Vincent Kompany maar die doet te weinig mee, nog altijd geen Rode Duivel die het vermogen of de autoriteit heeft om op het veld zijn ploegmaats tot de orde te roepen of bij te sturen. Ons land heeft uitstekend­e spelers, maar wegens geen steun aan elkaar geen goede ploeg. Ze moeten opstaan, zij die meer met de ploeg dan met zichzelf bezig zijn. Spelers die de bondscoach op het veld steunen door de ploegmaats aan bepaalde opdrachten te herinneren. Maar die ook corrigeren en bepaalde taken anders laten invullen. Wie? Kandidaten genoeg: Alderweire­ld, Vertonghen, Witsel, De Bruyn, Lukaku, Mertens.... Het ligt misschien niet in hun karakter maar het moet. Anders wordt het niets. En dan bedoelen we niet vanavond maar op het WK.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium