Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijd voor meer Guardiola bij Rode Duivels

Zijn laatste goal bij de Rode Duivels dateert van 28 mei 2016. Maar laat dat het laatste zijn waar Kevin De Bruyne mee bezig is aan de vooravond van de WKkwalific­atieopdrac­ht in Estland. De middenveld­er wil van het laatste jaar voor het WK gebruikmak­en om

-

Veel tijd voor vragen was er niet gisteren in het perszaaltj­e van de Le Coq Arena in Tallinn. Er was amper een halfuurtje voor de laatste training en ook bondscoach Roberto Martinez moest nog aan de beurt komen. En dus herinnerde niemand nog Kevin De Bruyne aan de ongelukkig­e tegengoal tegen Tsjechië afgelopen maandag. Tot hij er zelf over begon. De Bruyne gaf het als antwoord op onze vraag waarom hij dankzij Pep Guardiola een betere speler voor de Rode Duivels is geworden.

“Die tegengoal tegen Tsjechië was een goed voorbeeld. Veel mensen zeggen dat we daar te veel risico hebben genomen, maar dat is iets dat we bij City gewoon zijn te doen. Zelfs verplicht zijn te doen. Guardiola heeft liever dat we zo spelen en iedereen zich aanspeelba­ar opstelt. Natuurlijk kost dat veel training, maar het is ook voor België goed om de bal bij te houden en van achteruit te kunnen voetballen.”

Een jaar voor het WK in Rusland lijkt De Bruyne zich een doel te hebben gesteld: de Rode Duivels laten voetballen zoals hij het bij Pep Guardiola in Manchester City heeft geleerd.

“Je kan de manier van spelen van City en België niet helemaal vergelijke­n, maar er zijn wel enkele basisprinc­ipes. Ik denk dat we tegen Tsjechië iets te veel met de lange bal hebben gespeeld omdat we niet altijd een oplossing vonden. De moeilijkhe­id bij de nationale ploeg is dat sommige spelers heel andere systemen gewoon zijn. Sommigen zetten hoog druk, anderen spelen laag of op de counter. Het gaat dus meer tijd kosten dan bij City, maar ik denk dat het voor ons heel belangrijk is omdat we tegen negentig procent van de ploegen de bal hebben. Het belangrijk­ste is dat we iets opbouwen zodat we klaar zijn tegen het WK.”

En dus staat er in Estland voor De Bruyne veel meer op het spel dan alleen maar de drie punten in de kwalificat­ie. KDB wil het spel van de Rode Duivels versnellen. Het experi- ment met de twee spitsen tegen Tsjechië vond hij alvast geslaagd. Ook al komt hij daardoor niet meer zelf voor doel.

“Als ik verdedigen­d speel, heb ik vijf of zes man voor mij en is het niet mijn taak te scoren. Ik moet dan proberen het tempo in de match te houden, de bal te laten circuleren en kansen te creëren. Ik denk dat ik dat de laatste twee matchen zo heb gedaan. Je mag niet vergelijke­n met de laatste vier jaar waarin ik veel hoger heb gespeeld.”

Niet meer gescoord

Onder Marc Wilmots was De Bruyne de man van de beslissend­e actie. De assists en de goals. Maar sinds 28 mei 2016, en de oefenwedst­rijd tegen Zwitserlan­d, scoorde De Bruyne niet meer. Hij ligt er niet wakker van.

“Zoveel matchen heb ik ook niet gespeeld. Op het EK heb ik niet gescoord, maar tegen Cyprus was ik bij alle drie goals betrokken. Tegen Estland was ik ook bij drie, vier goals betrokken. Het staat misschien niet op papier, maar ik weet dat ik de juiste dingen doe. Voor mij is dat goed genoeg om me geapprecie­erd te voelen. Zolang we winnen, zie ik het probleem niet.”

 ??  ?? BART LAGAE
BART LAGAE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium