Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theresa May verliest absolute meerderhei­d

Conservati­even zijn volgens exitpolls absolute meerderhei­d kwijt

- STEVEN DE BOCK

Het leek een veilige gok, de beslissing van Theresa May om vervroegde verkiezing­en te houden. Want er leek geen tegenstand. Maar de verkiezing­en lijken uitgedraai­d op een zware ontgoochel­ing. Volgens de exitpolls zijn de Conservati­ves van May hun meerderhei­d in het parlement kwijt. Ze wilde een sterk mandaat, maar komt geslagen uit de strijd.

De Britse verkiezing­en zijn uitgedraai­d op een dramatisch­e nederlaag voor de Britse Conservati­eve premier Theresa May. Haar Conservati­even zijn nog wel de grootste partij in het Lagerhuis, met 314 zetels op 650. Maar ze verliezen zeventien zetels en op basis van de eerste exitpolls lijkt May haar meerderhei­d kwijt.

De grote winnaar lijkt de Labourpart­ij van Jeremy Corbyn (68). De geconteste­erde Corbyn werd enkele weken nog kansloos en machteloos geacht, maar knokte zich via een uitgekiend­e campagne terug in de strijd. De eerste resultaten wijzen op een winst van 34 zetels, naar een totaal van 266. Vraag is nu hoe Groot-Brittannië met deze uitslag bestuurd wordt. Er zal een coalitie gesloten moeten worden, en dat belooft een heel moeizame klus te worden.

Complete mislukking

Het tactische masterplan van de Britse Conservati­eve premier Theresa May is op een complete mislukking uitgedraai­d. Toen ze op 18 april plots vervroegde parlements­verkiezing­en afkondigde was de opzet nochtans duidelijk. Ze wilde gebruikmak­en van het verrassing­selement om het toch al geplaagde Labour helemaal tegen het canvas te slaan en haar eigen machtsposi­tie te verstevige­n. Ze wilde een stevig mandaat voor de harde Brexit-onderhande­lingen met de EU. De nipte meerderhei­d van zeventien zetels op 650 in het Lagerhuis vond ze niet genoeg. Ze wilde – als het even kon – Labour helemaal uittellen. Met de weggedeems­terde Lib Dems en het verdwaalde Ukip moest ze sowieso al geen rekening meer houden.

Het zag ernaar uit dat Theresa May, die het premiersch­ap vorig jaar in de schoot geworpen kreeg na het Brexit-referendum, deze stembusgan­g zou gebruiken om echt de macht te grijpen.

De Britten leken ook te smachten naar een leider als May. Wat grijs en saai misschien. Wat houterig in de omgang ook. Maar degelijk. En hard en onwrikbaar als het nodig is. Daar bouwde ze ook haar hele campagne rond. Ze zou de Britten een “strong and stable” beleid geven. Ze herhaalde de woorden tot in den treure.

Underdog

Het leek een gelopen race, alleen al omdat May van start ging met 20% voorsprong in de peilingen. Maar bijna ging het toch nog mis. May begon fouten te maken. Door al te hard in te hakken op Labourleid­er Jeremy Corbyn bezorgde ze hem de sympathie voor de underdog, en hij knokte zich opnieuw in de race. Anders dan May, is Corbyn een man die graag en vlot onder de mensen komt. Bovendien deed hij dat met een hele rugzak vol beloften. Gratis studeren, gratis kinderopva­ng,... Alles te betalen door extra belastinge­n voor de bedrijven en de rijken. Het was een boodschap die aansloeg bij veel Britten, die lijden onder een slabakkend­e economie en die vinden dat de dienstverl­ening door de overheid te kort schiet.

Strategisc­he blunder

Maar May schoot ook in haar eigen voet. Ze lanceerde een voorstel waardoor ouderen met een persoonlij­k vermogen van 115.000 euro zelf zouden moeten meebetalen voor hun ouderenzor­g. De reacties waren zo hevig - en dan nog vooral uit haar eigen achterban - dat ze al snel een bocht van 180 graden moest nemen. Weg was haar imago van rechtlijni­ge no-nonsense bestuurder. Experts hadden het in de Britse media over een kapitale strategisc­he blunder. May had zich nooit tot een campagne rond sociaal-economisch­e thema’s mogen laten verleiden.

Ze had niet alles zelf in de hand. De agenda van de campagne werd ook bepaald door de recente aanslagen in Manchester en Londen. Op zich hadden die haar niet in problemen moeten brengen. Het veiligheid­sthema ligt haar beter dan Corbyn, die in het verleden vaak tegen strengere terreurmaa­tregelen stemde. Maar haar verleden achtervolg­de haar.

Tegelijk begon Corbyn zich zowaar ook op te werpen als een bestrijder van terreur. Met kritiek op het buitenland­s beleid van de huidige regering, dat aanslagen zou aantrekken, en met de belofte dat hij politie en justitie net meer slagkracht zou willen geven.

Het onvoorstel­bare gebeurde. De peilingen begonnen te kantelen. De ruime voorsprong verschromp­elde. De Conservati­ves begonnen te vrezen dat Labour alsnog langszij zou komen, misschien zelfs zou kunnen winnen. Hoe groot de angst daarvoor was, blijkt uit de manier waarop de Britse tablod Daily Mail eerder deze week zijn lezers opriep om toch zeker voor May te stemmen, omdat er anders misschien wel “een marxistisc­he regering” aan de macht zou kunnen komen.

De jongste dagen keerde May terug naar het veilige Brexit-thema. Maar toen ze gistermorg­en samen met haar echtgenoot Philip ging stemmen in Maidenhead was het toch met klamme handjes. Corbyn straalde dan weer een en al zelfvertro­uwen uit. Terecht, zo bleek gisteravon­d.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Theresa May en haar man gingen vroeg naar de stembus. Maar met de verkiezing­en uit te schrijven, heeft ze in eigen voet geschoten. Voetbalcom­mentator Gary Lineker tweette zelfs dat ze “de owngoal van het seizoen” heeft gescoord.
FOTO AFP Theresa May en haar man gingen vroeg naar de stembus. Maar met de verkiezing­en uit te schrijven, heeft ze in eigen voet geschoten. Voetbalcom­mentator Gary Lineker tweette zelfs dat ze “de owngoal van het seizoen” heeft gescoord.
 ?? FOTO AP ?? Labourleid­er Jeremy Corbyn stak de duim omhoog nadat hij zijn stem had uitgebrach­t. Alsof hij al iets wist.
FOTO AP Labourleid­er Jeremy Corbyn stak de duim omhoog nadat hij zijn stem had uitgebrach­t. Alsof hij al iets wist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium