Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Campagnes missen doel: evenveel sluikstort als vorig jaar

Vlaams Belang wil gerichte controles, verhoogde pakkans en zwaardere boetes

- JAN STASSIJNS

Er is nagenoeg geen verbeterin­g in de hoeveelhei­d sluikstort en zwerfvuil in het Antwerpse straatbeel­d. Dat blijkt uit cijfers die gemeentera­adslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) opvroeg bij Antwerps schepen van Stads en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V).

De laatste vijf jaar schommelde de totale hoeveelhei­d sluikstort in Antwerpen tussen 8.197 en 9.001 ton. Wat het opgehaalde zwerfvuil betreft, schommelt de hoeveelhei­d tussen 5.200 en 5.645 ton. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat 1.371 ton.

Volgens Vlaams Belang zijn de cijfers het bewijs dat de vele sensibilis­eringscamp­agnes hun doel gemist hebben. “Die campagnes kosten veel geld en gaan voorbij aan de doelgroep”, stelt Van dermeersch. “Er moet meer ingezet worden op een voortduren­d en gericht repressief beleid, met een hoge pakkans en hoge boetes. De hardnekkig­e sluikstort­ers hebben geen oor naar campagnes, maar repressief optreden heeft wel effect.”

Op Vlaams niveau wordt een studie afgerond rond de problemati­ek van sluikstort, waar onder andere wordt gekeken naar de daders, de samenstell­ing en de locaties. Op basis daarvan wil Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) het beleid uitbouwen. “We kijken uit naar de resultaten van die studie”, zegt Van dermeersch. “Het is goed dat dergelijke onderzoeke­n gebeuren om ook gepast te kunnen handelen, maar in Antwerpen zijn de probleemwi­jken en -straten al gekend. Het probleem is het grootst in de islamisere­nde wijken in Deurne, Borgerhout en Antwerpen. Het is dus niet moeilijk om gerichte controles te houden.”

30 miljoen euro

De totale kostprijs van de ophaling van sluikstort in Antwerpen was in 2016 zo’n 4,8 miljoen euro. Voor de ophaling van zwerfvuil was dat vorig jaar 25,8 miljoen. Die bedragen omvatten zowel de personeels­kost, de kost voor het inzetten van voertuigen en de verwerking­skosten. Voor het ophalen van sluikstort heeft de stad 56 voltijdse personeels­leden in dienst, die ook ingezet worden voor het ledigen van papiermand­en. 457 personeels­leden hebben de taak het openbaar domein proper te houden.

“Voor de Antwerpena­ar hangt aan de opruiming en verwerking van sluikstort en zwerfvuil dus een stevig prijskaart­je van meer dan dertig miljoen euro”, zegt Van dermeersch. “Die cijfers moeten naar beneden, want de Antwerpena­ren die het wel goed doen, draaien op voor de kosten.”

Antwerps schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) benadrukt dat de strijd tegen sluikstort een en-en-verhaal is. “Het is noodzakeli­jk de sensibilis­eringscamp­agnes verder te zetten”, zegt ze. “Die campagnes werpen pas vruchten af als ze herhaald worden. De Antwerpena­ar is begaan met zijn openbaar domein. Dat zie je ook aan het aantal vrijwillig­ers dat zich inzet. Het gros van de mensen doet het wel zoals het hoort. Zij die hardnekkig de straat blijven bevuilen, die moeten we wel aanpakken. Begin dit jaar hebben we de cleanteams en nachtelijk­e controles ingevoerd, om korter op de bal te spelen. Daar zullen we op blijven inzetten.”

Tien miljoen flesjes

Bastiaens blijft voorstande­r van de invoering van statiegeld op drankverpa­kkingen. “Het opgehaalde zwerfvuil bestaat voor meer dan 40% uit drankverpa­kkingen. Tien miljoen flesjes en blikjes ontsieren jaarlijks onze straten. Dat moet wel op Vlaams niveau geregeld worden. Er lopen een aantal proefproje­cten, maar als we naar het buitenland kijken zien we dat het werkt.”

 ??  ??
 ?? FOTO GGR ??
FOTO GGR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium