Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werkzoeken­den restaurere­n laatste IJslandvaa­rder

Project van VDAB en stad wil vluchtelin­gen aan werk helpen

- MAAIKE FLOOR

Het project TechCheck heeft in één jaar 53 erkende vluchtelin­gen gescreend op hun vaardighed­en. 22 van hen hebben een stage gevolgd om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen.

Samen met zijn collega Rasul Nahyad is Mohamad Traplcia (28) uit Syrië een grote aluminium tank in stukken aan het lassen in metaalrecy­clagebedri­jf Vermetal in Schelle. In 2015 kwam Mohamad in België aan, in 2016 werd hij erkend als vluchtelin­g en sinds twee maanden is hij al aan het werk als lasser.

Mohamad is één van de 22 erkende asielzoeke­rs die via het project Tech-Check een betaalde sta- ge kan doen. De bedoeling is dat hij na zes maanden een vast contract krijgt. “Mijn vader had in Syrië een garage, dus daar heb ik ervaring opgedaan. Ik heb ook nog drie jaar als lasser op een schip gewerkt. Daarna heb ik rechten gestudeerd, maar door de oorlog ging dat niet langer. Ik ben blij dat ik hier nu als lasser aan de slag kan, ik wilde heel graag werken.”

Die motivatie is een grote troef, weet Chris Bryssinckx van vzw De Lift, die samen met de stad Antwerpen en de VDAB in 2016 TechCheck heeft opgezet. “Wat vluchtelin­gen te kort komen aan taalkennis, compensere­n ze in motivatie. Op de werkvloer leren ze bovendien sneller Nederlands dan op school en ze leren meteen ook de termen die ze nodig hebben. Om de communicat­ie gemakkelij­ker te maken, hebben we een boekje met foto’s van allerlei situaties en objecten uitgegeven.”

Schepen van Werk Marc Van Peel (CD&V) is tevreden met het afgelegde traject. “Antwerpen heeft hier een pioniersro­l gespeeld. Nieuwkomer­s die een stage volgen, doen niet alleen werkervari­ng op, maar worden ook ondergedom­peld in een technisch taalen cultuurbad. Ik zie in de toekomst nog veel mogelijkhe­den om erkende vluchtelin­gen in te zetten voor vacatures die we niet ingevuld krijgen en tegelijker­tijd gemotiveer­de nieuwkomer­s een kans te geven. Ik roep werkgevers op om plaatsen open te stellen, zodat we een gezamenlij­k maatschapp­elijk engagement kunnen waarmaken.”

Sinds 1 juni heeft de VDAB het project Tech-Check overgenome­n van de stad. “We zullen ook Mechelen, de Rupelstree­k en Turnhout erbij betrekken”, zegt Bjorn Cuyt van de VDAB.

Vast contract

Van de erkende vluchtelin­gen die een stage deden, hebben er ondertusse­n twee en vast contract gekregen. “Dat lijkt misschien weinig, maar dat aantal zal nog groeien”, zegt Bryssinckx. “We mogen het resultaat niet alleen af- meten aan het aantal vaste contracten. Het feit dat mensen meteen op de arbeidsmar­kt kunnen worden ingeschake­ld, is een groot verschil ten opzichte van vroeger, toen nieuwkomer­s pas na de talencursu­s en inburgerin­gslessen konden beginnen.”

Een ander succesverh­aal van het project is Badr Aduni, die via Tech-Check aan de slag kon als kok in restaurant Graanmarkt 13 van Seppe Nobels.

CHRIS BRYSSINCKX

Vzw De Lift “Wat erkende vluchtelin­gen te kort komen aan taalkennis, compensere­n ze met motivatie. Bovendien leren ze de taal sneller op het werk.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Mohamad Traplcia (28) aan het werk bij Vermetal.
FOTO WIM HENDRIX Mohamad Traplcia (28) aan het werk bij Vermetal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium