Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat houdt het bondgenoot­schap in?

- (svw)

Waarom trekken sp.a en Groen samen naar de kiezer?

Beide partijen willen deel uitmaken van het nieuwe stadsbestu­ur. Als ze aan zet willen zijn om een coalitie te vormen, moeten ze als grootste fractie uit de verkiezing­en komen. Een samenwerki­ng moet hen meer stemmen opleveren dan elk apart.

Waarom spreken ze niet van een kartel?

Een kartel is een beladen term. Het wijst op een politiek strategisc­he constructi­e om electoraal te scoren. Bovendien kan dit wrevel opwekken bij een deel van de achterban die het moeilijk heeft met de andere partner in het kartel. Dit lag mee aan de basis van het falen van de Antwerpse Stadslijst met sp.a en CD&V in 2012. Er zijn weinig succesverh­alen met kartels.

Is een bondgenoot­schap met onafhankel­ijke kandidaten wel verteerbaa­r?

Dat moet nog blijken. Opzet is om met een groter project de mogelijke tegenstell­ingen binnen de partijen en mogelijke afkeer bij de kiezers tegenover een van de partners weg te vagen. De kans dat sp.a, Groen en onafhankel­ijke Antwerpena­ars tot een gemeenscha­ppelijk project komen is groot. Onderzoek na de verkiezing­en in 2014 wees onder meer al uit dat tussen sp.a’ers en groenen geen grote ideologisc­he verschille­n zitten.

Krijgen de niet partijgebo­nden kandidaten een belangrijk­e plek op de lijst?

Zowel Tom Meeuws (sp.a) als Wouter Van Besien (Groen) willen zich niet vastpinnen over hoeveel plekken voorbehoud­en zullen zijn voor deze kandidaten. Beiden houden het op een wezenlijk deel. Als de lijst geloofwaar­dig wil overkomen, dan moeten het er zeker meer zijn dan enkele witte raven.

Wat met PVDA in dit verhaal?

Antwerps Groenfract­ieleider Van Besien zegt ook met PVDA te praten. In het district Borgerhout zit deze partij in een coalitie met Groen. De kans is klein dat ze mee in de bondgenoot­schap wordt opgenomen. Bij sp.a en Groen is er weerstand tegen de partij van Peter Mertens. Ook naar mogelijke coalitievo­rming in de stad lieten NVA, CD&V en Open Vld al duidelijk verstaan dat ze geen meerderhei­d willen vormen met PVDA.

Maakt de bondgenoot­schapslijs­t kans om te gaan besturen?

Meeuws en Van Besien moeten nog altijd groen licht krijgen van hun leden om met zo’n lijst naar de kiezer te stappen. Daarna zal het afhangen van de verkiezing­suitslag. Blijft NVA de grootste partij of niet? Er wordt ook gekeken naar de meerderhei­dspartijen CD&V en Open Vld. Laten ze hun coalitiepa­rtner NVA vallen of willen ze de huidige samenstell­ing voortzette­n?

Wie wordt lijsttrekk­er en dus kandidaatb­urgemeeste­r?

Meeuws en Van Besien blijven op de oppervlakt­e. Ze willen eerst het inhoudelij­ke project klaar hebben voor ze aan de lijstvormi­ng beginnen. Toch zou er een consensus groeien naar Van Besien als lijsttrekk­er van de bondgenoot­schapslijs­t. Het is niet uitgeslote­n dat sp.a een zware prijs gaat vragen (een aantal mandaten in het schepencol­lege) als ze in de positie komen om de meerderhei­d te vormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium