Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgerbewe­gingen willen onafhankel­ijk blijven:

“Wie in de politiek stapt, verlaat onze beweging”

- (svw)

Veel enthousias­me is er niet bij de mensen die actief zijn in de burgerbewe­gingen en de middenveld­organisati­es. Zij benadrukke­n hun onafhankel­ijke positie tegenover politieke partijen.

Plan A, een van de meest recente burgerbewe­gingen, organiseer­de samen met 4.000 Antwerpena­ars de omarming van de stad enkele weken geleden. “Met Plan A willen we vooral van onderuit een verhaal schrijven voor Antwerpen”, zegt Ciska Hoet (fo

to). “De afspraak binnen onze beweging is duidelijk: wie in de politiek stapt, verlaat onze beweging. Uiteraard juichen we elk initiatief toe dat voor meer verbinding zorgt.” Volgens Said El Kaouakibi, voorzitter van de sociale organisati­e Al Mawada, begin je een beweging niet vanuit de klassieke partijen. “De politieke elite zal prominente­r op zo’n lijst staan dan de onafhankel­ijke kandidaten. Bovendien kampt sp.a, meer dan Groen, met een zwaar verleden. En ik geloof niet in het creëren van een groot kartel om een zittende partij af te straffen. Zo werkt democratie niet. Ik geloof meer in een grote beweging buiten de politiek, die door haar draagvlak kan wegen op een bestuur en het beleid kan bijsturen.” Jan Vincke, voorzitter van het participat­ieplatform Antwerpen aan ’t Woord, vindt de oproep naar een bondgenoot­schap interessan­t, maar nogal vaag. “Ik wil horen hoe ze anders gaan omspringen met de inspraak van bewoners. Het lijkt mij interessan­ter om een bondgenoot­schap op te zetten rond het opmaken van het bestuursak­koord voor Antwerpen.” Peter Vermeulen van Ringland vindt de politieke dynamiek rond vernieuwin­g inspireren­d. “Je kan niet tegen het doorbreken van de klassieke politieke krachten zijn. Dat je zo meer mensen kan aanspreken is goed. Toch staan wij op onze onafhankel­ijkheid. Wij willen met alle partijen kunnen praten over ons project.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium