Gazet van Antwerpen Stad en Rand

in en houdt e enti ers jon

“Een tiener was onderstebo­ven van Mensen van 18, mijn duet met Wim De Craene. Blijkbaar associëren jongeren kleinkunst nog steeds met dromen.” DELLA BOSIERS Zangeres DELLA BOSIERS (70) OP TOURNEE MET KLEINKUNST­PARELS

- PETER BRIERS

Geen Vlaanderen Feest! (een reeks evenemente­n in aanloop naar de Vlaamse feestdag op 11 juli) zonder kleinkunst. Kleinkunst­parels blikt straks terug op de hoogdagen van het Nederlands­talige lied. “Ik word nog dagelijks aangesprok­en op mijn liedjes”, zegt zangeres Della Bosiers (70).

Haar eerste album Della Bosiers dateert alweer van bijna vijftig jaar geleden. De Antwerpse zangeres herinnert het zich alsof het gisteren was. “Mijn grote voorbeeld in die tijd was de Parijse chansonniè­re Barbara, die in haar liedjes de wereld op een intieme manier exploreerd­e”, blikt ze terug. “Ik denk dat mijn stijl bij de hare aanleunde, al had ik mijn eigen manier om het genre in te vullen. Fleur de Buda bijvoorbee­ld, was eind jaren zestig een milieulied avant la lettre.”

Het nummer heeft ervoor gezorgd dat Bosiers ook vandaag nog op haar oeuvre wordt aangesprok­en. “Eergistere­n ontmoette ik een tiener die compleet onderstebo­ven was van Mensen van 18, mijn duet met Wim De Craene. Dat vind ik magisch. Blijkbaar associëren jongeren kleinkunst met dromen die ze koesteren.”

NIEUWE LICHTING

Bossa Rossa, een nummer dat ze schreef in 1975, ligt haar nog altijd na aan het hart. “Het was een heel eenvoudig liedje, maar ik vind het plezierig om eraan te denken, alleen al omwille van de muziek. Ook Tien Plekken uit het album Tien plekken om nooit

meer te vergeten is mij nog dierbaar. Zonder het te beseffen heb ik toen een liedje gemaakt over mensen die hun geheugen kwijtspele­n, iets waarover destijds nog niet werd gesproken.”

In Kleinkunst­parels deelt ze het podium met Barbara Dex, Jelle Cleymans en Lucas Van den Eynde, die ze omschrijft als “een nieuwe lichting van kleinkunst­enaars”. “Vorig jaar hebben we dit programma eenmalig gespeeld in Olen”, vertelt Della. “Nu gaan we ermee op tournee. Muzikaal voelt dit voor mij als een vakantie-uitstap. Barbara, Jelle en Lucas beschouwen me, denk ik, als iemand van een andere generatie, maar wel als iemand waarmee ze het goed kunnen vinden.”

Binnen het gelegenhei­dskwartet heeft iedereen zijn eigen aanpak. “We doen allemaal ons eigen ding, ieder op zijn manier. Er passeren wel duetten, maar toch blijven we alle vier bij onze eigen leest. Die eigenheid is een ode aan wat het kleinkunst­genre altijd is geweest: een muziekstro­om waarin de performers zichzelf bleven, zonder al te veel compromiss­en.”

De liedjeskeu­ze was voor Bosiers een oefening in kill your darlings. “Ik heb uiteindeli­jk gekozen voor de echte parels uit mijn repertoire, zoals Mensen van 18, Heverlee en Fleur

de Buda. Verder vertolken we nummers van onder andere Jan De Wilde, Hans de Booij, Raymond van het Groenewoud, Dimitri van Toren, Zjef Vanuytsel en Stef Bos.”

JUBILEUMSH­OW

Dat ze vandaag nog altijd op handen wordt gedragen, heeft ze te danken aan Thijs van Leer, maar nog meer aan Ramses Shaffy. “Dankzij Ramses heb ik voet aan wal kunnen zetten in Nederland. Hij had me bezig gezien in het Sportpalei­s en vroeg me om met hem mee te gaan. Shaffy was een genereus man. Hij heeft hard en hevig geleefd, maar ik ben blij dat ik hem ben tegengekom­en. Diezelfde dankbaarhe­id koester ik ook tegenover mensen als Jules de Corte, Jan De Wilde, Zjef Vanuytsel en Dimitri van Toren.”

Tegenwoord­ig treedt ze op aan de zijde van haar partner en muzikant Ben van der Linden. “In dat kleinkunst­programma zing ik Nederlands­e en Franse chansons. De piano is nog altijd mijn lievelings­instrument, maar Ben bespeelt ze zo mooi dat ik me vooral tot zingen beperk.”

Eind december staat ze met ‘Della Bosiers 50 jaar onderweg’ op de planken van cultuurcen­trum ’t Schaliken in Herentals. “Dat wordt een eenmalig jubileumco­ncert met liedjes die al lang niet meer aan bod zijn gekomen.”

Della Bosiers is inmiddels 70, al staat ze daar zelf niet vaak bij stil. “Ik zit nog niet in de winter van mijn carrière, maar wel in de herfst”, mijmert ze. “Hoe dan ook wordt het straks een mooie muzikale zomer.”

Kleinkunst­parels, o.a. op 02/07 in Machelen, 06/07 in Lier, 07/07 in Beveren en 11/07 in Roeselare; www.garifuna.be

 ??  ?? Della Bosiers.
FOTO KRIS VAN EXEL
Della Bosiers. FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium