Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kraters en bunkers stille getuigen WO I & II

- (id) www.kraterfron­t.be, www.raversyde.be

WestVlaand­eren staat dit weekend met twee evenemente­n stil bij de twee Wereldoorl­ogen. Kraterfron­t herdenkt zaterdag in de Westhoek de Mijnenslag van 7 juni 1917 in Mesen. Op de kustlijn kunt u zondag tijdens de eerste Bunkerdag bunkers bezoeken die uitzonderl­ijk worden opengestel­d.

De Tweede Slag bij Mesen, van 7 tot 14 juni 1917, ging de geschieden­is in als de zwaarste militaire ontploffin­g tot de atoombomme­n in Hiroshima en Nagasika in 1945. Het Britse leger liet negentien dieptemijn­en ontploffen onder de heuvelrug om en rond Mesen/Wijtschate, vanaf Hill 60 tot The Birdcage, ten oosten van Ploegsteer­t. Het landschap in de omgeving van Heuvelland en Mesen veranderde definitief van uitzicht: negentien kraters zijn de stille getuigen van een enorm slagveld van wat men later ‘de waanzin van Passendale’ zou gaan noemen.

Tijdens het evenement Kraterfron­t spelen zaterdag om 22u elf kraters, over een afstand van 4 km, de hoofdrol. Speciale lichteffec­ten en historisch­e beelden brengen een ode aan het landschap van de streek. Een kaarsenwei­de van 2.100 kaarsen zal de omgeving verlichten. Om 20u vangt een concert aan met streekgeno­ten Wannes Cappelle en Ozark Henry, en bands uit Nieuw-Zeeland, Ierland en Australië.

BUNKERDAG

Aan de kust wordt zondag de eerste Bunkerdag gehouden. Soms verzonken in het zand of overwoeker­d door groen vertellen zij het verhaal van de Duitse bezetting: de oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijkse leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewone­rs.

De meest in het oog springende bunker bevindt zich in Raversyde, waar zondag ook het Atlantikwa­ll-museum gratis bezocht kan worden. Een wandeling leidt er bezoekers naar bunkers die normaal niet opengestel­d worden, zoals een telefoonbu­nker en een eerste hulppost.

In Blankenber­ge getuigt enkel de personeels- en commandobu­nker nog van het Duits militair vliegveld dat zich daar in WO I bevond. In Koksijde kunt u met een gids doorheen een natuurgebi­ed naar een geschutbun­ker voor veldgeschu­t. Vlakbij Fort Napoleon wacht in Oostende met Batterij Hundius een van de best bewaarde bunkercomp­lexen aan de kust.

 ??  ?? Bunker Raversyde.
FOTO KERLIJN VAN DER CRUYSSEN
Bunker Raversyde. FOTO KERLIJN VAN DER CRUYSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium