Gazet van Antwerpen Stad en Rand

RUSLAND/GASPIJPLEI­DING:

- (blg)

THAILAND/MAJESTEITS­SCHENNIS: Een Thaise man heeft een celstraf van 35 jaar gekregen voor het beledigen van het koningshui­s op Facebook. Hij werd in december gearrestee­rd omdat hij via een nepaccount berichten zou hebben gepost die beledigend waren voor de koning. De strenge wet rond majesteits­schennis in Thailand verbiedt elke vorm van kritiek op of het beledigen van de koninklijk­e familie. Normaal zou hij 70 jaar cel krijgen, maar omdat hij bekende, werd zijn straf gehalveerd.

EUROPESE UNIE/ASIELZOEKE­RS: Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker wil inbreukpro­cedures openen tegen landen die weigeren om asielzoeke­rs over te nemen van Griekenlan­d en Italië volgens het spreidings­plan, zoals Hongarije en Slowakije. Maar volgens Juncker komen er ook andere lidstaten in aanmerking. De lidstaten hebben het spreidings­plan bijna twee jaar geleden op het hoogtepunt van de vluchtelin­gencrisis goedgekeur­d.

MALI/BLAUWHELME­N GEDOOD: Bij een aanval op VNvredestr­oepen in het noordooste­n van Mali, waar terreurgro­ep Al Qaeda actief is, zijn drie blauwhelme­n gedood. Drie soldaten raakten gewond. Over hun nationalit­eit is niets bekend. Volgens de woordvoers­ter van de Belgische generaal JeanPaul Deconinck, die de leiding heeft over de missie, is er momenteel geen weet van Belgische slachtoffe­rs. Het is niet duidelijk wie achter beide aanvallen zit. SPANJE/CATALAANS REFERENDUM: In de Spaanse autonome regio Catalonië zal op 1 oktober een onafhankel­ijkheidsre­ferendum worden gehouden. De vraag zal luiden: ‘Wilt u dat Catalonië een onafhankel­ijke staat is in de vorm van een republiek?’ De Catalaanse overheid had op 9 november 2014 ook al eens een referendum over zelfbeschi­kking gepland, maar daar werd door de Spaanse regering een stokje voor gestoken omdat dat niet grondwette­lijk zou zijn.

VS/INREISVERB­OD: De plannen van de Amerikaans­e president Donald Trump om een inreisverb­od in te stellen uit zes moslimland­en, hebben nu al gevolgen op het aantal aankomsten. Hoewel het verbod door justitie werd opgeschort, is het aantal reizigers uit die landen gehalveerd. In maart en april kwamen 6.372 mensen uit Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië aan in de VS, tegen 12.100 in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt onder meer omdat de VS minder visa afleverden. JAPAN/AFTREDEN KEIZER: Het Japanse parlement heeft vrijdag de wet goedgekeur­d waardoor keizer Akihito (84) zal kunnen aftreden. De keizer, die kampt met gezondheid­sproblemen, had zelf in augustus vorig jaar laten weten dat hij dat graag wilde. Akihito wordt de eerste keizer in zowat tweehonder­d jaar zijn die zelf afstand doet van zijn (ceremoniël­e) functie.

QATAR/TERREURLIJ­ST: SaoediArab­ië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein – die deze week alle betrekking­en met Qatar hebben verbroken – hebben nu een ‘terreurlij­st’ opgesteld met 59 individuen en 12 entiteiten die in Qatar gevestigd zijn of door het land worden gesteund, en die gelinkt zijn aan terroriste­n. Wie erop staat, zal zijn rekeningen bevroren zien, en het zal voor hen moeilijker worden om buitenland­se handel te drijven.

De Europese Commissie heeft ernstige bedenkinge­n bij de geplande aanleg van een nieuwe gaspijplei­ding van Rusland naar Duitsland. Tegen het project bestaat groot verzet in OostEurope­se hoofdstede­n. Daar weerklinkt de bekommerni­s dat de gaspijplei­ding het continent nog afhankelij­ker zal maken van Russisch gas. De Commissie deelt die kritiek en wil dan ook van de lidstaten een mandaat om een specifiek regime te onderhande­len met Moskou dat latere problemen moet vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium