Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berbers betogen tegen repressie in Marokko

-

De Marokkaans­e gemeenscha­p van Antwerpen is zondag massaal op straat gekomen om te protestere­n tegen de mensenrech­tenschendi­ngen in het Rifgebied, in het noorden van Marokko.

De solidarite­itsmars lokte volgens het organisere­nde Mohsin Fikri-comité ongeveer drieduizen­d manifestan­ten naar AntwerpenN­oord. De optocht begon in de Lange Stuivenber­gstraat en trok via de Pothoekstr­aat in de richting van de Kerkstraat, waar de betogers halt hielden bij het kantoor van Amnesty Internatio­nal.

“We zijn heel erg bezorgd om de situatie in het Rifgebergt­e, waar de Marokkaans­e regering zeer hard optreedt tegen de burgerbewe­ging. Er zijn honderden mensen gevangenge­zet en honderden anderen moeten naar Casablanca voor verhoor”, zegt Mohamed El Majjoudi van het comité Mohsin Fikri. “Met deze actie willen we de aandacht trekken van ngo’s als Amnesty Internatio­nal en van de Belgische regering, zodat er druk kan uitgeoefen­d worden op de Marokkaans­e regering om de mensenrech­ten te respectere­n.”

Mohsin Fikri, naar wie het comité werd vernoemd, was een visverkope­r die om het leven kwam nadat hij vis die in beslag genomen was terug uit een vuilniswag­en had proberen te halen. Hij werd het symbool van de strijd van de Amazigh, de Berbers, tegen de overheid. Zijn dood en de rechtszaak die erop volgde, veroorzaak­ten grote betogingen in steden als Al Hoceima, die door de Marokkaans­e politie met veel geweld werden neergeslag­en.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ongeveer drieduizen­d manifestan­ten liepen mee in de optocht door Antwerpse straten.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ongeveer drieduizen­d manifestan­ten liepen mee in de optocht door Antwerpse straten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium