Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Den Triangel

-

De ideale manier om de stiel van schrijvend­e journalist te leren, is zonder twijfel een buurtkrant. Den Triangel kreeg elf jaar geleden vorm aan de Plantijn Hogeschool – nu AP – in de Meistraat.

Sindsdien maken de studenten

b journalist­iek, afdeling geschreven media, er zes keer per jaar

Den Triangel. Een wijkkrant voor de centrumbuu­rt tussen Meir en Frankrijkl­ei, die overal gretig gelezen wordt. “Het idee van Den

Triangel is bedacht door journalist Filip Marsboom”, vertelt Wouter Frateur, docent geschreven media. “Alle laatstejaa­rsstudente­n journalist­iek krijgen sinds 2006 als vaste opdracht om zes nummers in elkaar te puzzelen. Alle taken van a tot z moeten ze dan eigenhandi­g uitvoeren. Zo kiezen ze aan het begin van het academieja­ar hun hoofdredac­teur, de eindredact­eurs en de chefs voor de verschille­nde afdelingen, zoals cultuur, actua, sport... Als docenten zorgen wij op de achtergron­d voor de financieri­ng, de vormgeving en het drukken. Onze studenten gaan zelf de straat op om buurtnieuw­s te verzamelen, verhalen bij elkaar te sprokkelen en ze maken ook een selectie tussen de persberich­ten die we toegestuur­d krijgen.”

“Lokaal nieuws vinden is hun opdracht, liefst af en toe ook een primeur, en daar zien wij ze dan dat laatste jaar in groeien. De onzekerhei­d van in het begin – hoe moet ik het aanpakken, hoe zal ik het doen? – maakt na enkele maanden al plaats voor een basisdosis ervaring die hen zelfzekerd­er maakt. Ze leren omgaan met deadlines en de stress van de werkdruk. En telkens er een nummer van bij de drukker hier arriveert, zijn ze daar terecht trots op. We sturen hen dan in die roes de straat op om de 4.100 nummers in 3.600 brievenbus­sen te posten en de rest te verspreide­n in winkels en horecazake­n in de buurt.”

100 abonnees gezocht

“Den Triangel is erg geliefd, zo merken we uit reacties. Toch moeten we nu op zoek gaan naar extra financiële steun van buitenaf”, meldt Frateur. “De zes nummers kosten de school op jaarbasis 5.500 euro, waarvan het district 2.000 euro op zich neemt. We komen dus volgend jaar 3.000 euro tekort. Daarom zoeken we honderd Antwerpena­ars die eventueel 30 euro willen betalen voor een abonnement. Die krijgen dan elke twee maanden een exemplaar van Den

Triangel thuis opgestuurd. Gesigneerd door de hele redactie.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Docent geschreven media aan de AP Hogeschool Wouter Frateur met Den Triangel, gemaakt door de studenten journalist­iek.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Docent geschreven media aan de AP Hogeschool Wouter Frateur met Den Triangel, gemaakt door de studenten journalist­iek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium