Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gazet van Sint-Andries

-

De Antwerpse woonwijk tussen de Nationales­traat en de Schelde pakt al 22 jaar uit met een eigen wijkkrant. En de redactie van de Gazet van

SintAndrie­s is ondertusse­n ook op de digitale kar gesprongen.

Sint-Andries lijkt in niets meer op de parochie van miserie zoals de buurt vroeger genoemd werd. Anno 2017 zijn de straten en steegjes, met binnenplei­ntjes en groen, een trekpleist­er geworden voor jonge en nieuwe gezinnen en voor shoppers of toeristen die meanderen tussen de kaaien, de brocantewi­nkels in de Kloosterst­raat en de modewinkel­s in de Nationales­traat. In het hart van het Antwerpse Soho, de Sint-Andriespla­ats zelf, hebben we afgesproke­n met de redactie van de beroemde buurtgazet.

Ze vergaderen er met omwonenden en filteren uit de gesprekken nieuwtjes die de moeite zijn. Nico Volckeryck leidt de debatten terwijl Guido Sanders ons te woord staat. “De Gazet van Sint-Andries bestaat ondertusse­n 22 jaar”, vertelt hij. “En ze verschijnt driemaande­lijks op acht bladzijden in kleur, stipt als een klok. Zelf ben ik er nog maar twee nummers erg nauw bij betrokken. De krant zat in een dipje, ook qua advertenti­es, en dat probeer ik recht te trekken. Let wel, ik ben geen hoofdredac­teur, ik noem me liever coördinato­r. Een hoofdredac­teur bepaalt namelijk de lijn of de strekking die je wil uitgaan, terwijl ik me laat leiden door wat er leeft in de buurt. Als wijkkrant moet je namelijk de balans vinden tussen het kleine nieuws van binnen de wijkmuren en het grotere gebeuren in de stad, dat ook een impact heeft op onze wijk.”

Populaire Facebookpa­gina

“Daarnaast brengen we ook vaste rubrieken zoals ‘koken op kot’ voor de studenten die hier verblijven en laten we buurtbewon­ers vertellen over het verleden van de wijk. Weet je, Sint-Andries is bij- na zo oud als de stad zelf, onder elke straatstee­n hier ligt een verhaal voor het grijpen”, vertelt Guido Sanders. “Ook digitaal zijn we op de kar gesprongen. Zo merken we dat onze Facebookpa­gina een enorm succes kent. Mensen klikken dat aan en laten er reacties na. De Gazet Van Sint-Andries kan je bovendien voortaan online raadplegen. Dat luik wordt verder uitgewerkt tot een volwaardig maar aanvullend platform. En evident is dat allemaal niet. Iedereen die meewerkt, doet dat immers op vrijwillig­e basis, in zijn of haar vrije tijd. Behalve het drukken, doen we echt alles zelf: het vergaren van publicitei­t, het sprokkelen van verhalen, het schrijven en lay-outen, tot het bussen van de krant die op 5.000 exemplaren verschijnt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De kernredact­ie en enkele enthousias­te de doopvont.
FOTO JAN VAN DER PERRE De kernredact­ie en enkele enthousias­te de doopvont.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Gazet van SintAndrie­s telt acht bladzijden wijknieuws en verschijnt driemaande­lijks op 5.000 exemplaren.
FOTO JORIS HERREGODS De Gazet van SintAndrie­s telt acht bladzijden wijknieuws en verschijnt driemaande­lijks op 5.000 exemplaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium