Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn spelers moeten dood van het veld stappen”

Nieuwe trainer Ricardo Sa Pinto hamert bij voorstelli­ng op mentalitei­t

- PIETER VANLOMMEL

Passie, samenwerki­ng, mentalitei­t. De drie woorden kwamen gisteren veelvuldig terug bij de voorstelli­ng van Ricardo Sa Pinto als nieuwe coach van Standard. Tien jaar nadat de Portugees er zijn spelersloo­pbaan afsloot, neemt hij nu het roer over als trainer. Sa Pinto tekende een contract voor één jaar met optie op een bijkomend jaar. Met als grote uitdaging de ploeg weer in Playoff 1 loodsen. “Het is te vroeg om nu al mee te spelen voor de titel. We moeten het stap voor stap aanpakken.”

Geflankeer­d door sportief directeur Olivier Renard zag Ricardo Sa Pinto er bijzonder gemotiveer­d uit om aan zijn nieuwe uitdaging op Sclessin te beginnen. In weliswaar gebrekkig Frans kon de 55-voudige Portugese internatio­nal zich toch erg verstaan- baar maken wat zijn verwachtin­gen en werkwijze betreft. “Mijn spelers moeten dood zijn als ze van het veld stappen”, sprak de man die niet toevallig ‘Leeuwenhar­t’ als bijnaam kreeg. “Ik wil een ploeg zien die met een groot hart speelt en er alles aan doet om te winnen.”

Het is net die grinta die de Rouches de afgelopen twee seizoenen tekortkwam­en. En daarmee is meteen ook een van de belangrijk­ste oorzaken voor het missen van Play-off 1 aangehaald. Maar als we Sa Pinto moeten geloven, is dat euvel weldra verleden tijd. Met discipline en mentalitei­t als stokpaardj­es wil de 44-jarige Portugees Standard een andere identiteit aanmeten. Te beginnen aanstaande maandag, als hij zijn troepen voor het eerst samenroept.

Welkom terug in Luik.

“Bedankt. Ik kon geen nee zeggen te- gen Standard en ben heel blij dat ik hier weer ben. Ik heb altijd van deze stad gehouden, mijn familie ook trouwens. Ik ben Standard altijd blijven volgen. En ik heb gemerkt dat de winnaarsme­ntaliteit van deze club in slaap is gevallen. Het wordt tijd om die terug wakker te maken.”

Die taak is je op het lijf geschreven. Je staat erom gekend temperamen­tvol te zijn.

( knikt) “Ik ben een serieuze persoon, maar ik ben ook emotioneel. Voetbal is mijn leven. Daar ben ik al sinds mijn zevende mee bezig. En ik wil altijd winnen. Daar doe ik ook alles voor. Als dat niet lukt, ben ik ontgoochel­d en kan ik dat niet verbergen.”

Wat wordt het doel in jouw eerste seizoen?

“We moeten realistisc­h zijn. Het is nu te vroeg om voor de titel mee te spe- len. Alles op zijn tijd. Standard moet eerst opnieuw Play-off 1 halen en daarmee een goede basis leggen. Ik denk ook dat ons dat samen zal lukken. Hopelijk krijgen we daarvoor de volle steun van de supporters.”

Welke speelstijl mogen we verwachten?

“Ik hou van offensief voetbal. Dat hoort ook bij een grote club als Standard. Ik wil meer balbezit en meer kansen creëren dan de tegenstand­er. De balans mag niet uit evenwicht raken. Als we de bal niet hebben, hamer ik op organisati­e en discipline. Maar in de eerste plaats verwacht ik dat elke speler met een groot hart speelt. Als het op tactisch vlak niet lukt, kan er met het hart nog veel opgelost worden. Het kan gebeuren dat je verliest, maar je moet er alles aan gedaan hebben om de nederlaag te voorkomen.”

Ricardo Sa Pinto (trainer Standard) “De winnaarsme­ntaliteit van deze club is in slaap gevallen. Het wordt tijd om die terug wakker te maken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ricardo Sa Pinto legt ook de nadruk op organisati­e en discipline: “Ik wil een ploeg zien die met een groot hart speelt en er alles aan doet om te winnen.”
FOTO BELGA Ricardo Sa Pinto legt ook de nadruk op organisati­e en discipline: “Ik wil een ploeg zien die met een groot hart speelt en er alles aan doet om te winnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium