Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strafschop? Even op het tvscherm kijken

- JURGEN GERIL

De Supercup tussen Anderlecht en Zulte Waregem (22 juli) krijgt de primeur, daarna krijgt elke eersteklas­ser dit seizoen zes matchen met een videoref die actief kan ingrijpen. Bal over de lijn of niet, handspel ja of neen, wel of geen strafschop... Vorig seizoen werd het systeem al offline getest, maar nu kan de arbiter op aangeven van een ref achter een tvscherm echt zijn beslissing nemen.

Het systeem van de videoref werd al gebruikt in Nederland en op grote tornooien, zoals het WK voor clubs. In Nederland kreeg Anouar Kali van Willem II tegen Ajax vorig jaar bijvoorbee­ld een rode in plaats van gele kaart op aangeven van de videoref.

In België werd het systeem ook al offline getest toen er vorig seizoen videobusje­s reden naar verschille­nde wedstrijde­n, maar in die testfase konden de videorefs nog niet ingrijpen. Dat zal nu veranderen.

“De Jupiler Pro League streeft vooruitgan­g na”, stelde CEO Pierre François gisteren. “Acht scheidsrec­hters worden semiprofes­sioneel en elke club zal zes wedstrijde­n met een actieve videoref spelen.”

In die wedstrijde­n zullen ‘ spookgoals’ dus onmogelijk zijn, buitenspel zal beter beoordeeld kunnen worden en er zal minder gediscussi­eerd moeten worden over fouten.

“Een heel goeie evolutie”, zegt Mehdi Bayat, manager van Charleroi. “Te vaak wordt ervan uitgegaan dat scheidsrec­hters robotten zijn met een extra oog. We moeten de refs alle middelen geven om hun job zo perfect mogelijk uit te voeren en videorefs zijn daarbij een belangrijk­e optie.”

Toch is zo’n man achter een tvscherm niet zaligmaken­d. Zo werd deze week op het WK U20 nog een Italiaan uitgeslote­n op basis van de tv-beelden na een wel heel erg licht contact.

“Ik ben pro videoref, maar het zal niet alle discussies uitsluiten”, beweert ook Luc Devroe, sportief manager van KV Oostende. “Ja, we zullen zeker weten of een bal al dan niet over de doellijn is, maar over sommige strafschop­fases zal eeuwig een discussie blijven bestaan. Afhankelij­k van de hoek waaruit je de beelden bekijkt, verandert namelijk de visie over bepaalde strafschop­pen. Op honderd mensen zullen er zestig zijn die zeggen dat het penalty is, veertig zullen zeggen van niet. Tijdens die momenten zul je als team toch opnieuw afhangen van de interpreta­tie van de scheidsrec­hter die de beslissing neemt.”

Toch nog discussies

In andere sporten zoals hockey kan er maar beperkt een beroep worden gedaan op de videoref. In het voetbal zal alles worden geïnterpre­teerd, want volgend jaar wordt het ook ingevoerd op het WK in Rusland. Dat de gemoederen soms blijven oplaaien, werd trouwens al in Nederland bewezen. Toen PEC Zwolle uit de beker werd geknikkerd door Utrecht na een penalty - mede toegewezen op basis van tv-beelden - omsingelde­n boze supporters het busje van videoref Kevin Blom. Die moest uiteindeli­jk door de politie ontzet worden. Benieuwd welke vaart het loopt in België.

 ?? FOTO BELGA ?? Tijdens de Supercup op 22 juli wordt er al meteen een beroep gedaan op een videoref.
FOTO BELGA Tijdens de Supercup op 22 juli wordt er al meteen een beroep gedaan op een videoref.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium