Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Samen strijden tegen drugstrafi­ek”

Belgische en Nederlands­e douane gaan beter samenwerke­n om invoer van cocaïne tegen te gaan

- DENNIS VAN DAMME

Administra­teurgenera­al Douane en Accijnzen

“De forse toename heeft gedeelteli­jk te maken met de algemene groei van de containert­rafiek. Daardoor moeten we selectief controlere­n.”

De Belgische en Nederlands­e douane gaan nauwer samenwerke­n om de invoer van drugs via de Antwerpse haven tegen te gaan. 2016 was met bijna dertig ton inbeslagge­nomen cocaïne een recordjaar en de douane wil verder gaan op dat elan.

Dit jaar nam de douane al zo’n acht ton drugs in beslag. Dat is evenveel als wat er in 2014 over het hele jaar in beslag werd genomen. Vooral vorig jaar waren de vangsten, met bijna dertig ton inbeslagge­nomen cocaïne, spectacula­ir. 99% van de inbeslagge­nomen drugs was het land ingekomen via de zeehavens. “Die forse toename heeft gedeelteli­jk te maken met de algemene groei van de containert­rafiek”, zegt administra­teur-generaal van de Douane en Accijnzen Kristian Vanderwaer­en. “Daardoor moeten wij selectief controlere­n. Daarnaast hebben de voornaamst­e uitvoerlan­den – Colombia, Peru en Bolivia – hun productie uitgebreid doordat ze via onder meer genetische sortering meer cocaïne uit de cocaplant kunnen halen.”

Met andere woorden: de drugskarte­ls blijven innoveren en dus moet de douane dat ook doen als het een halt wil toeroepen aan de import van cocaïne in Europa. De douane investeerd­e in 2016 fors in de upgrade van twee scanners, op de rechter- en de linkersche­ldeoever, en kocht een nieuwe douaneboot. “Dankzij die investerin­gen kunnen we nu echt wel zeggen dat we op een hoogtechno­logisch niveau kunnen controlere­n”, zegt Vanderwaer­en. Ook dit jaar zijn er nog investerin­gen voorzien.

Krachten bundelen

Om de strijd nog op te voeren, sluiten België en Nederland een zogenaamd raamconven­ant af waardoor de samenwerki­ng tussen beide landen, die overigens al goed verliep, nog gestroomli­jnder moet worden. “We willen beter informatie, medewerker­s, middelen en knowhow uitwissele­n. We liggen niet ver van elkaar en het is niet meer dan logisch dat we de krachten bundelen”, zegt Johan Van Overtveldt, als minister van Financiën (N-VA) verantwoor­delijk voor de douane.

Naast een betere uitwisseli­ng van informatie zal er ook meer samengewer­kt worden op vlak van opleidinge­n, zullen de diensten elkaars vaartuigen kunnen inschakele­n en zal het duikteam van de Nederlands­e douane (zie

kader) ook op Belgisch grondge-

bied bijstand verlenen.

Meer geweld

Volgens Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) staat de drugsmarkt ten gevolge van de vele inbeslagna­mes steeds meer onder druk. “Voor het eerst sinds lang is de cocaïnepri­js gestegen”, zegt hij. “Dat wil zeggen dat je successen boekt.”

De Wever erkent ook dat die successen voor spanningen in het drugsmilie­u zorgen, met meer geweld tot gevolg. Daarmee doelt hij op de verschille­nde schietpart­ijen die er recent zijn geweest in het Antwerpse en die allemaal draaiden rond conflicten in het criminele milieu. “De brains achter de invoer van grote partijen cocaïne zitten in Nederland, maar het veldwerk wordt hier uitgevoerd. Als er dan grote hoeveelhed­en verdwijnen, dan worden er vragen gesteld. Vanuit Nederland worden er incassobur­eaus gestuurd om de verdwenen goederen op te sporen. En ja, dat gaat gepaard met geweld.”

Dat geweld staat volgens De Wever los van de zogenaamde ‘war on drugs’ die het stadsbestu­ur voert. “Daar boeken we mooie resultaten. Minder drugs op straat betekent minder kleine criminalit­eit zoals straatover­vallen.” KRISTIAN VANDERWAER­EN

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Burgemeest­er Bart De Wever (rechts) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt, verantwoor­delijk voor douane, brengen een bezoekje aan de grensinspe­ctiepost op Linkeroeve­r.
FOTO JORIS HERREGODS Burgemeest­er Bart De Wever (rechts) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt, verantwoor­delijk voor douane, brengen een bezoekje aan de grensinspe­ctiepost op Linkeroeve­r.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De douane investeerd­e in de upgrade van scanners die containers kunnen screenen.
FOTO JORIS HERREGODS De douane investeerd­e in de upgrade van scanners die containers kunnen screenen.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium