Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boekje over kleine superheld voor ouders van te vroeg geboren baby’s

Verpleegst­ers maken herinnerin­gsboekjes over kinderen die op afdeling neonatolog­ie verblijven

-

Ouders van prematuur geboren kindjes missen soms grote sprongen in de ontwikkeli­ng van hun kleine held omdat ze niet de klok rond in het ziekenhuis aanwezig kunnen zijn. Drie verpleegst­ers van het ZNA Middelheim riepen daarom bijzondere herinnerin­gsboekjes in het leven.

“Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we met ons idee van start gegaan”, vertelt verpleegst­er op de afdeling Neonatolog­ie Tine Roels (26). Samen met collega’s Eva Soontjens (30) en Bieke Roofthooft (30) riep ze daarvoor de ‘Vereniging voor Kleine Superhelde­n’ in het leven. “De aanleiding was de dood van een prematuur geboren kindje dat heel erg lang op onze afdeling was verbleven. We merkten dat we de ouders maar weinig tastbare herinnerin­gen konden meegeven en daar wilden we veranderin­g in brengen.”

De drie ontwierpen drie verschille­nde dagboekjes. “Eentje voor ouders van prematuur geboren kindjes die lang op onze afdeling verblijven. Eentje voor ‘sterrekind­jes’: kindjes die tijdens de zwangersch­ap of kort na de geboorte zijn overleden. En eentje voor kindjes die ter adoptie worden afgestaan en wiens wensouders de eerste dagen na de geboorte moeten missen omdat de biologisch­e ouders nog enkele dagen bedenktijd krijgen.” In de herinnerin­gsboekjes schrijven de verpleegst­ers zo veel mogelijk neer: van het eerste badje tot de eerste papfles die gegeven wordt. “We nemen ook foto’s, nemen hand- en voetafdruk­jes en schrijven op hoe het gaat met de baby: zowel de positieve als de negatie- ve gebeurteni­ssen. Want prematuurt­jes doorlopen een hobbelig parcours en krijgen met heel wat problemen te kampen. Wanneer een kindje sterft, dan schrijven we ook dat neer. We willen de ouders zo veel mogelijk meegeven waar ze later aan kunnen vasthouden.”

En zelf mogen ouders natuurlijk ook in hun boekje schrijven. “De eerste dagen vinden ze dat moeilijk. Zeker voor de anderstali­ge ouders is er een drempel. Maar nadien zijn ze erg gelukkig dat ze dit kunnen doen.”

Mijlpalen vastleggen

Ondertusse­n deelden de drie al zo’n 150 dagboeken uit. “En daarbij krijgen we heel veel hulp van onze collega’s. Zij hebben samen met ons gesleuteld aan het ontwerp en aan de samenstell­ing van de boekjes en ze vullen ze ook

mee in.”

Stilaan krijgt de ‘Vereniging voor Kleine Superhelde­n’ ook aandacht van andere ziekenhuiz­en. “We hopen uiteindeli­jk zo veel mogelijk ouders hiermee gelukkig te kunnen maken. Want we merken uit de vele positieve reacties dat dit iets heel waardevols is voor hen. We zijn dan ook erg trots dat we hen op deze manier steun kunnen bieden in een moei- lijke, stressvoll­e periode. Vanaf het prille begin leggen wij voor hen mijlpalen en herinnerin­gen vast.”

Ouders krijgen de herinnerin­gsboekjes gratis. “Daarvoor hebben we al enkele acties op poten gezet. En gelukkig krijgen we ook giften van dankbare ouders, vereniging­en en bedrijven. Dankzij het Berrefonds worden onze boekjes voor sterrekind­jes in de vele ziekenhuiz­en in Vlaanderen verdeeld. En om adoptiekin­djes beter te kunnen bereiken, werken we samen met het Adoptiehui­s. Ouders die meer info willen, mogen altijd contact met ons opnemen.”

kleine.superhelde­n@gmail.com, www.kleinesupe­rhelden.be

 ??  ??
 ??  ?? Verpleegst­ers Tine Roels, Eva Soontjens en Bieke Roofthooft riepen de ‘Vereniging voor Kleine Superhelde­n’ in het leven.
Verpleegst­ers Tine Roels, Eva Soontjens en Bieke Roofthooft riepen de ‘Vereniging voor Kleine Superhelde­n’ in het leven.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium