Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever sluit massagesal­ons

Eerste salons zonder vestigings­vergunning worden verzegeld na kat-en-muisspel met politie

- SAM REYNTJENS

JOHAN VERMANT

Woordvoerd­er burgemeest­er ‘‘Alle zeventig nietprofes­sionele massagesal­ons worden doorgelich­t.’’

De eerste twee nietprofes­sionele massagesal­ons worden maandag verzegeld op vraag van de burgemeest­er. Van de 70 andere zaken die sinds oktober gecontrole­erd worden haalde nog niemand een vestigings­vergunning.

In september van 2016 besliste het stadsbestu­ur dat niet-profession­ele massagesal­ons voortaan in het bezit moesten zijn van een vestigings­vergunning. Met die beslissing wil het stadsbestu­ur een einde maken aan de wildgroei van oosterse massagesal­ons, sauna’s en zonnebankc­entra waar “erotische diensten” worden aangeboden. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) verklaarde toen dat hij zo ook de verdoken prostituti­e en mensenhand­el wilde aanpakken. De opgelegde vergunning verschafte de stad ook meer mogelijkhe­den om te controlere­n op arbeidsoms­tandighede­n, veiligheid en brandpreve­ntie.

In totaal zijn er in de stad meer dan vijfhonder­d zaken waar (semi-)erotische massages aangeboden worden. Salons die aangeslote­n zijn bij de beroepsver­eniging worden als profession­eel beschouwd.

Voor zeventig niet-profession­ele massagesal­ons werd na de beslissing een overgangsp­eriode ingevoerd. Zij werden ondertusse­n al- lemaal een eerste keer grondig gecontrole­erd. Geen van de zeventig zaken bleek al volledig in orde te zijn met de voorwaarde­n van de stad. “Het is normaal dat er bij de eerste controlero­nde veel opmerkinge­n zijn”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever. Alle salons kregen een tijdsspann­e waarbinnen ze de gebreken moeten corrigeren.

Katenmuis met politie

Voor twee niet-profession­ele salons was geen clementie moge- lijk. Zij openden in april van dit jaar, ruim na de invoering van de vestigings­vergunning. En dus genieten ze niet van de overgangsm­aatregel. De twee zaken, in de Breydelstr­aat en de Quellinstr­aat, worden door dezelfde vrouw uitgebaat en kregen de afgelopen maanden geregeld controleur­s van de politie over de vloer. “De zaken mochten niet open zijn”, aldus Vermant. Toch kwamen agenten er tijdens controles meermaals personeel tegen. “De zaakvoerst­er en personeels­leden speelden een kat-en-muisspel met de patrouille­s die de sluiting handhaafde­n”, aldus Vermant.

Valse papieren en etentjes

Dat kat-en-muisspel uitte zich in verschille­nde creatieve en eerder kinderacht­ige manieren om de controles te doorstaan.

Eind april bleek het salon in de Breydelstr­aat plots open te zijn. Daarmee geconfront­eerd haalde de zaakvoerst­er documenten boven, een valse vergunning. Bij een andere controle waren verschille­nde masseuses aanwezig. “Voor een etentje met het personeel”, luidde de uitleg. “Er werden servies noch sporen van eten gevonden”, countert Vermant.

Ook in haar andere zaak, in de Quellinstr­aat, deinsde de uitbaatste­r er niet voor terug om de controles in het belachelij­ke te trekken. Een politie-inspecteur in burger werd er eerst hartelijk verwelkomd, tot hij herkend werd. Toen bleek de vriendelij­ke masseuse ook enkel daar voor een etentje. “Ik ben alleen”, zei het meisje. In twee massagerui­mtes brandde sfeerverli­chting en een collega van het meisje verstopte zich achter een deur.

Om te vermijden dat de zaken steeds opnieuw open gaan worden ze maandag verzegeld. Pas als de zaakvoerst­er een vergunning voor haar vestiginge­n bekomt mag ze de deuren terug openen. De kans dat dat in die buurt gaat lukken lijkt eerder klein, een van de voorwaarde­n voor de vestigings­vergunning is het respectere­n van een spreidings­eis van 250 meter.

 ??  ?? Twee massagesal­ons werden gesloten: in de Quellinstr­aat en in de Breydelstr­aat.
FOTO'S JORIS HERREGODS
Twee massagesal­ons werden gesloten: in de Quellinstr­aat en in de Breydelstr­aat. FOTO'S JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium