Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen deelt nu ook hippe scooters

Scooty lanceert volgende week elektrisch­e deelscoote­rs in de Antwerpse binnenstad. Er staan 25 brommers ter beschikkin­g, na de zomer komen er nog 25 bij. De gebruiker betaalt 25 eurocent per minuut en weet via een applicatie op de smartphone waar er een s

- SACHA VAN WIELE https://scootyshar­ing.be

Wie snel op een bestemming in de Antwerpse binnenstad moet zijn en geen zin heeft om de knipfiles te trotseren of zich in het zweet te fietsen, kan vanaf volgende week op een rode scooter van Scooty springen. Het systeem van elektrisch­e deelscoote­rs heeft zijn succes al bewezen in Brussel.

Scooty is het bedrijf van drie jonge mannen die het beu waren om in Brussel steeds in de file te staan. Ze kwamen op het idee van elektrisch­e deelscoote­rs die je via een applicatie op de smartphone kan huren.

Scooty begon in oktober vorig jaar in Brussel met de eerste 25 deelscoote­rs. Al snel verdubbeld­e dat aantal en binnenkort komen er nog eens 25 bij, tot 75 in totaal. Intussen telt Scooty al zevenhonde­rd klanten. Net niet de helft van de gebruikers neemt de scooter om te pendelen van en naar het werk, 23% doet het gewoon voor het plezier. De gemiddelde duur van een rit is 16 minuten.

Mikken op millennial­s

“Ook vanuit Antwerpen kregen we steeds meer vragen om met Scooty te beginnen”, zegt medeoprich­ter Jan Jost. “Ongeveer 120 Antwerpena­ars hebben zich al bij ons geregistre­erd. We zijn overtuigd dat onze deelscoote­rs ook hier een succes worden dankzij de vele millennial­s, mensen tussen de 25 en 35 jaar. Zij weten hoe ze met een applicatie moeten omspringen, zijn milieubewu­st en staan open voor alles wat met delen te maken heeft.”

Na de registrati­e via de computer

of de smartphone kan de klant met de applicatie zien waar in de buurt een scooter beschikbaa­r is. De gebruikers moeten minstens 21 jaar oud zijn en beschikken over een kredietkaa­rt en een autorijbew­ijs of een rijbewijs voor brommers klasse B. Scooty maakt zich sterk dat gebruikers nooit verder dan 400 meter moeten wandelen voor een scooter. Die is telkens volledig uitgerust, met helm en alle toebehoren.

Het huren van een scooter kost 0,25 euro per minuut. Wie even in een winkel moet zijn en dan verder wil rijden, kan kiezen voor een parkeertar­ief van 5 eurocent per minuut. “Later op het jaar bieden we ook abonnement­sformules en prepaid minuutpakk­etten aan”, zegt Jost. “Het kan duur lijken, maar het is een afweging die mensen moeten maken: tijd verliezen in de wagen of op tijd op een afspraak zijn met onze scooter.”

In de loop van volgende week zijn de eerste 25 scooters in Antwerpen beschikbaa­r. Het voordeel is dat de gebruiker de scooter gewoon op de stoep kan achterlate­n als hij op zijn bestemming is. De enige beperking is dat dit moet gebeuren in de binnenstad, op een deel van het Eilandje of in de buurt rond de Markgravel­ei zie

kaartje).

De scooters lijken sterk op de bekende Vespa-brommers. De maximumsne­lheid is 45 kilometer per uur. Als de batterij op nog maar 30% zit, wordt hij vervangen door een opgeladen exemplaar. Wie geen ervaring heeft met het rijden op een scooter, kan een initiatiel­es krijgen bij Ecomobiel.

“Diefstal of vandalisme van onze scooters is niet uit te sluiten, maar in Brussel valt dat zeer goed mee”, zegt Jost. “We hebben maar één scooter die opzettelij­k werd beschadigd.”

Aantallen en gebied uitbreiden

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) nam gisteren de proef op de som en was na een korte rit duidelijk opgetogen. “Het is een zeer prettige ervaring om erop te rijden. Scooty is een fantastisc­he aanvulling voor de deelwagens en -fietsen in Antwerpen. Wie niet al te sportief is of niet bezweet op een afspraak wil aankomen, kan de scooters gebruiken. Je merkt dat dit soort van vervoersmi­ddelen steeds meer aan popularite­it wint. Ze zijn een mooi alternatie­f voor de wagen. Ik hoop dat het zo’n groot succes wordt dat Scooty snel het aantal brommers en het gebied zal uitbreiden.”

Aan de ambitie van Scooty zal het niet liggen. Aan het einde van de zomer komen er nog eens 25 scooters bij in Antwerpen. “En natuurlijk willen wij ook zo snel mogelijk het gebied uitbreiden naar de randgemeen­ten van Antwerpen”, zegt Bram Vandeperre, medeoprich­ter van Scooty. “In Brussel zijn we al begonnen met gerichte acties naar studenten, iets dat we ook in Antwerpen plannen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis is duidelijk opgetogen met de deelscoote­rs.
FOTO DIRK KERSTENS Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis is duidelijk opgetogen met de deelscoote­rs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium