Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scala-meisjes flirten met de duivel

- CHRISTOF WILLOCX

Dertien zangeresse­n van het meisjeskoo­r Scala bekeren zich tot de metal. Onder de naam Brides of Lucifer sluiten ze vrijdag de optredens in de Marquee op Graspop in Dessel af. “Metal is de klassieke muziek van de rock”, zegt bezieler Steven Kolacny.

Neen, de Scala-meisjes worden niet de mietjes van Graspop. Dat bleek al tijdens het eerste optreden ooit van Brides of Lucifer, dat donderdaga­vond plaatsvond in de Marquee. De muziek van de nieuwe band klinkt snoeihard, en de schmink van de zangeresse­n is zo heerlijk zwart dat de dames makkelijk kunnen doorgaan voor bruiden van de duivel, zoals hun groepsnaam suggereert.

“De metalwerel­d is niet zo nieuw voor ons”, zegt pianist Steven Kolacny, die samen met broer Stijn Scala leidt. “We hebben met Scala al het nummer Engel van Rammstein gecoverd. Sindsdien komen er in Duitsland veel metalfans naar onze optredens. Brides of Lucifer is ontstaan nadat een Duitse fan ons een bewerking doorstuurd­e van Seashell, een Scala-liedje dat ik een tijdje geleden heb geschreven.”

“Die bewerking was tof, maar ik vond dat het veel beter kon. Ik ben dan gaan samenzitte­n met Zornik-zanger Koen Buyse en muzikant Ives Mergaerts. Negen maanden later is Brides of Lucifer geboren.”

Opvallend is dat Stijn Kolacny, de dirigent van het koor, een eerder beperkte rol speelt in dit nevenproje­ct. “Bij Brides of Lucifer is Stijns rol iets kleiner”, beaamt Steven Kolacny. “Hij is onze persoonlij­ke manager. Dat wil zeggen dat hij de meisjes naar het optreden brengt en zorgt dat er broodjes zijn. Stijn is niet zo bezig met metal. Ik was dat ook niet echt, maar heb de laatste maanden wel een heel groot respect voor het genre gekregen. Metal is eigenlijk de klassieke muziek van de rock. Veel metal zit ingenieus en prachtig in elkaar. Sinds ik met dit project bezig ben, luister ik er thuis ook naar. De geweldige muziek van Behemoth is bijvoorbee­ld een echte aanrader.”

Iron Maiden en Rammstein

Op Graspop speelt Brides of Lucifer twee eigen nummers en tien versies van hardrock- en metalklass­iekers, zoals Fear of the Dark van Iron Maiden en Holy Diver van Dio. “Onze aanpak bij Brides of Lucifer is heel anders dan die bij Scala”, zegt Koen Buyse, die als producer voor Scala werkt. “Bij Scala herwerken we popliedjes naar een versie voor koor en piano. Voor Brides of Lucifer blijven we in hetzelfde genre als het origineel. Maar we voegen er wel een dertienkop­pig koor aan toe dat, ik geef het toe, niet altijd aan de hoge noten van sommige metalzange­rs geraakt. De vier octaven die Judas Priest-zanger Rob Halford haalt in Painkiller, zijn te hoog gegrepen. Maar wij maken er een andere mooie versie van.”

Respect voor het genre

Voor alle duidelijkh­eid: Scala blijft zeker bestaan. De zangeresse­n van Brides of Lucifer blijven ook bij Scala zingen.

“We hebben dertien meisjes van Scala geselectee­rd die geschikt waren en zin hadden om metalnumme­rs te zingen. De voorwaarde is dat ze het genre heel serieus nemen. We bewerken de metalklass­iekers telkens met veel respect voor het genre.”

En hoe moet het nu verder met Brides of Lucifer? “Geen idee. Onze agenda is leeg”, zegt Steven Kolacny. “Maar we willen hier wel mee doorgaan. Graspop is een beginpunt, geen eindpunt. Laat die boekingen dus maar komen.”

STEVEN KOLACNY Scala “We willen hier zeker mee FOTO WILDECOREL­IOPOL DE doorgaan. Graspop is een beginpunt, geen eindpunt. Laat die boekingen dus maar komen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium