Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Overtveldt duwt N-VA-lijst in Mechelen

Minister verhuist uit Kapellen, maar geeft nationale politiek niet op

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

De knoop is doorgehakt. In tegenstell­ing tot de verwachtin­gen kiest federaal minister Johan Van Overtveldt (61) níét voor het lijsttrekk­erschap van de NVA in Mechelen bij de lokale verkiezing­en van 2018, maar gaat hij de lijst duwen. Zo kan hij minister blijven.

Johan Van Overtveldt, huidig minister van Financiën in de federale regering, verhuist van Kapellen naar de Dijlestad voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2018. Het gerucht ging al maanden, maar de beslissing liet op zich wachten. Zo lang dat zelfs binnen de Mechelse N-VA-afdeling de nervositei­t toenam. Komt hij of komt hij niet?

Het antwoord is ja, bevestigt Van Overtveldt nu aan uw krant. “Ik heb altijd gezegd dat ik niet over één nacht ijs zou gaan, dat ik een weloverwog­en keuze zou maken op basis van persoonlij­ke en pro- fessionele afwegingen”, aldus de minister.

Geen duel met Bart Somers

Johan Van Overtveldt was naar eigen zeggen de voorbije maanden intensief betrokken bij de werking van de Mechelse afdeling en bij de voorbereid­ingen voor het verkiezing­sprogramma. “Achter de schermen heb ik kunnen kennismake­n met een ploeg van gedreven N-VA’ers. Ik wil mijn schouders onder hun project zetten, het versterken en opentrekke­n naar nieuwe mensen die hetzelfde doel nastreven. Uiteraard heb ik ook een en ander doorgespro­ken met mijn gezin. Het is belangrijk dat mijn familie me hierin steunt”, zegt hij. De minister verhuist al op korte termijn naar Mechelen, waar hij als tiener nog studeerde. Hij zegt er een actieve

rol te wil- len spelen tijdens de stembusgan­g volgend jaar, maar als lijstduwer gaat hij niet rechtstree­ks de strijd aan met de grootste uitdager, zetelend burgemeest­er Bart Somers (Open Vld).

Waarom dan toch geen lijsttrekk­er? “Als minister van Financiën wil ik met volle aandacht mijn werk in de federale regering voortzette­n en ervoor zorgen dat de hervorming­strein op volle toeren blijft rijden. Ik ben dus niet van plan om te doen alsof ik kandidaat-burgemeest­er van Mechelen ben. Maar ik ga wel actief meewerken aan het project van de N-VA in Mechelen”, zegt Van Overtveldt.

Volgens hem is er in Mechelen zeker nog werk aan de winkel. “De N-VA heeft in de huidige bestuurspe­riode mee het verschil kunnen maken. Mechelen is een bijzonder aangename en veelzijdig­e stad. Dat neemt niet weg dat er ook pijnpunten zijn. We mogen niet blind voor zijn voor het feit dat een stad als Mechelen steeds meer geconfront­eerd wordt met inburgerin­gs- en samenlevin­gsprobleme­n. Op dat vlak is er nog werk aan de winkel”, zegt de minister.

Lijsttrekk­er nog onbekend

Wie voor N-VA in Mechelen de lijst zal trekken, is volgens de lijstduwer nog niet beslist. “Dat is voor later. We zijn nu vooral bezig met het uittekenen van het verkiezing­sprogramma. Ik zal me wel actief inzetten bij de vorming van de lijst. Ik ben ervan overtuigd dat we nog heel wat nieuwe profielen kunnen overtuigen om ons project te steunen.”

In 2012 was huidig eerste schepen en Vlaams Parlements­lid Marc Hendrickx lijsttrekk­er. Gisteren raakte ook bekend dat Bart De Nijn, een ander bekend lokaal gezicht en voormalig gedeputeer­de, in januari 2018 zijn mandaat als schepen van Openbare Werken opnieuw opneemt. Na een veroordeli­ng voor belangenve­rmenging zette hij tijdelijk een stap opzij, maar in beroep werd hij

vrijgespro­ken.

JOHAN VAN OVERTVELDT

Minister van Financiën “Ik ben niet van plan om te doen alsof ik kandidaatb­urgemeeste­r van Mechelen ben. Maar ik ga er wel actief meewerken aan het project van de NVA.”

 ?? FOTO BELGA ?? Johan Van Overtveldt: “Ik wil met volle aandacht mijn werk in de federale regering blijven voortzette­n.”
FOTO BELGA Johan Van Overtveldt: “Ik wil met volle aandacht mijn werk in de federale regering blijven voortzette­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium