Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen stroom, geen informatie

Nauwelijks communicat­ie na elektricit­eitspanne op Brussels Airport

- TOM LE BACQ, ROBIN DE BECKER

Opnieuw heeft een stroompann­e de luchthaven van Zaventem gisteren urenlang platgelegd. De zesde keer in drie jaar al dat stroomprob­lemen op een of andere manier hinder veroorzake­n. “Een goede luchthaven onwaardig”, zeggen de vakbonden. “Brussels Airport had beter moeten communicer­en met zijn passagiers”, vindt minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

“Toch geen nieuwe aanslag?” Het flitste bij honderden reizigers door het hoofd toen ze gisterocht­end voor een gesloten deur stonden aan de luchthaven, of in het donker stonden in de vertrekhal. Een stroompann­e had Brussels Airport helemaal lamgelegd. En info over wat er precies gebeurd was, kwam er niet of nauwelijks.

De Antwerpse Ann had samen met haar man Luc en haar zoontje Rune (4) om 7.50u haar vlucht naar Rhodos. “Ik heb een uur buiten gestaan. Daarna zijn we met veel moeite binnengera­akt. In het pikdonker hebben we onze weg moeten zoeken”, zegt ze. “Vooral het gebrek aan communicat­ie stoort me enorm. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om gewoon een minimum aan informatie te bezorgen?”

Bagage manueel

Het probleem was even voor vijf uur ’s ochtends ontstaan. “Een mankement in een van onze hoogspanni­ngscabines heeft de stroom doen uitvallen”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. “Ons back-upsysteem is in werking getreden, maar het bagagesort­eersysteem raakte niet heropgesta­rt, waardoor we uren alle bagage manueel moesten inchecken. Dat gaat natuurlijk veel trager.”

Ook onder meer de airco en sommige delen van de verlichtin­g werkten urenlang niet meer.

“Onvoorstel­baar en onaanvaard­baar dat zo’n back-upsysteem niet even goed werkt als het gewone systeem”, zegt Kurt Callaerts van de christelij­ke vakbond ACVTransco­m. “Een treffelijk­e westerse luchthaven onwaardig.”

“Dure operatie”

Zo’n zestien vluchten werden geannuleer­d, tientallen andere vertrokken met vertraging. “Een op de vier vluchten is gisteren met vertraging vertrokken”, zegt Fransen.

“Dit kost ons handenvol geld”, zegt Geert Sciot, woordvoerd­er van Brussels Airlines. “Wij alleen al moeten drieduizen­d stukken bagage die hier zijn blijven staan sorteren en nasturen: of die passagier nu op vijftig kilometer van Zaventem zit of op een strand in Mexico. Dat wordt een zeer dure operatie.”

“Niets geleerd”

Het lijstje met pannes oogt stilaan indrukwekk­end (zie kader), al kwamen de stroompann­es niet alleen op de luchthaven zelf voor, maar ook bij Belgocontr­ol.

“Sowieso is het elke keer weer een ramp: voor het personeel, voor de luchtvaart­maatschapp­ijen en natuurlijk voor die duizenden passagiers”, zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom. “Brussels Airport heeft blijkbaar niets geleerd uit de vorige stroompann­es en heeft niet genoeg geïnvestee­rd in haar systemen.”

“Je mag niet alle incidenten op één hoop gooien”, zegt Anke Fransen. “Nu heeft het back-upsysteem wel degelijk gewerkt, vorig jaar was dat niet zo.”

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zegt dat hij het onderzoek naar de precieze oorzaak afwacht. “Maar ik vind wel dat de luchthaven meer had moeten communicer­en”, zei hij gisteren in de Kamer. “Brussels Airport heeft onmiddelli­jk de luchtvaart­maatschapp­ijen ingelicht. Maar het had gewoon dezelfde informatie ook direct moeten delen met de passagiers via Facebook en Twitter.”

Logistieke nachtmerri­e:

16 vluchten geannuleer­d 1 op de 4 vlucht en vertraagd honderden mensen voor gesloten deur 3.000 koffers moeten worden nagestuurd

 ?? FOTO BELGA ?? Heel wat reizigers zijn naar hun (vakantie)bestemming vertrokken zonder hun bagage in te kunnen checken. En die moet nu worden nagestuurd.
FOTO BELGA Heel wat reizigers zijn naar hun (vakantie)bestemming vertrokken zonder hun bagage in te kunnen checken. En die moet nu worden nagestuurd.
 ?? FOTO BELGA ?? Terwijl een massa voor een gesloten deur staat, zorgen stewards voor drinkwater.
FOTO BELGA Terwijl een massa voor een gesloten deur staat, zorgen stewards voor drinkwater.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium