Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle macht aan de burger

Hamburgerr­estaurants schieten als paddenstoe­len uit de grond in Antwerpen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Op de Groenplaat­s, in het pand waar vroeger een Irish pub zat, opent vandaag burgerrest­aurant Manhattn’s, dat al twee vestiginge­n in Brussel heeft. Nog op de Groenplaat­s kunt u al burgers krijgen bij McDonald’s en opent binnenkort Jack, ook een burgerkete­n. Waarom zijn we plots zo verzot op hamburgers?

De Antwerpena­ar of de bezoeker van Antwerpen is duidelijk niet vies van een goede burger. Op de Groenplaat­s alleen al kunt u binnenkort kiezen tussen drie verschille­nde burgerrest­aurants. Manhattn’s opent de deuren vandaag. “Ons succes in Brussel is al bewezen met twee populaire vestiginge­n”, zegt oprichter Jerry Vandermeul­en (29), die de knepen van het vak leerde toen hij twee jaar in New York woonde en werkte. Zijn broer Phil is chef in de keuken. “Drie jaar na de opening van ons eerste restaurant opent nu de eerste Manhattn’s in Antwerpen. Met onze kwaliteit zijn wij uniek als burgerrest­aurant. Manhattn’s exporteert al het goede van New York en dat doet geen andere zaak ons na. We werken met selfservic­e en hebben 150 zitplaatse­n, zonder de vijftig op het terras meegereken­d.”

Niet alleen in het stadscentr­um, maar ook op bijvoorbee­ld Het Eilandje kunt u niet langer naast de Amerikaans geïnspiree­rde burgerrest­aurants kijken. Vlak tegenover elkaar vindt u daar Ellis Gourmet Burger en De Burgerij. Die laatste heeft na de sluiting van een vestiging in Berchem nog twee filialen in de stad. Ellis Gourmet Burger telt er drie.

Kwaliteit en smaak

Volgens trendwatch­er Herman Konings heeft de popularite­it van de burgers verschille­nde oorzaken. “Ook buiten Antwerpen zien we het succes van de burgerrest­aurants terugkomen. In Nederlands­e grootstede­n is het fenomeen al langer bekend. De hamburgerr­estaurants zijn onder meer populair bij jonge mensen in de stad. Zij willen variatie in hun voeding en hebben vaak geen tijd om elke dag zelf te koken of om dure restaurant­s te bezoeken. Voor hen mag het snel gaan, maar toch hechten ze wel belang aan kwaliteit en smaak. Dan is een burgerrest­aurant een goede optie. Meer en meer hechten de burgerzake­n belang aan kwaliteit, ambachteli­jkheid en lokale producten. Zelfs de klassieke ketens als McDonald’s en Quick volgen deze trend in hun aanbod.”

“Verder hebben de burgerrest­aurants ook aantrek van de babyboomge­neratie, de zestigers. Zij trekken almaar meer naar de stad nadat de kinderen het huis uit zijn. In de jaren tachtig, toen zij jong waren, deden McDonald’s en Quick hun intrede in onze steden. Uit nostalgisc­he redenen gaan zij ook nu nog graag een burger eten, maar ook bij hen primeren kwaliteit en smaak.”

“Hoe meer, hoe beter”

Volgens Robin Janssens, oprichter van De Burgerij, het eerste burgerrest­aurant in Antwerpen, is de markt van de hamburger verre van verzadigd. “Het blijft een populair product. Het feit dat er meer zaken bij komen, is alleen maar positief. Het zet de hamburger nog extra in de kijker. Hij is lekker en al bij al niet duur. Heel wat betere restaurant­s hebben tegenwoord­ig ook een hamburger op de kaart staan. Ook bij Roest, nog een zaak dat we uitbaten, doet de Roestburge­r het goed op het menu.”

Aan het lijstje burgerrest­aurants in Antwerpen wordt binnenkort ook nog het Amerikaans­e Burger King toegevoegd op de site van Kinepolis. Dat wordt de eerste Belgische vestiging voor de keten.

En voor wie even genoeg heeft van de burgers, maar toch in de streetfood­sferen wil blijven, zijn er natuurlijk ook nog de hotdogrest­aurants die meer en meer in het straatbeel­d verschijne­n. Naast bijvoorbee­ld Frank & Brut op de Kaaien opent begin juli in het centrum ook Würst, het hotdogconc­ept van Jeroen Meus.

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Ook in het Hard Rock Café op de Groenplaat­s kun je een hamburger eten, al is dat geen typisch burgerrest­aurant.
FOTO DIRK KERSTENS Ook in het Hard Rock Café op de Groenplaat­s kun je een hamburger eten, al is dat geen typisch burgerrest­aurant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium