Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twaalf jaar geëist voor wraak op aanrander

Broer stichtte brand in huis veroordeel­de man om dood van zus te wreken

- THEO DERKINDERE­N

Een 31jarige man uit Haacht hangt twaalf jaar cel boven het hoofd omdat hij vorig jaar brand stichtte in een woning in Rijmenam (Bonheiden). In dat huis woonde de man die jaren geleden de zus van de Haachtenaa­r had aangerand. Toen de vrouw vorig jaar overleed, was de man uit op wraak.

Eind november vorig jaar brak er ’s nachts brand uit in een woning in de Brughoeves­traat in Rijmenam. De bewoners werden gelukkig op tijd wakker en konden de vlammen zelf doven. Vrij snel werd duidelijk dat er iemand hun woning had betreden en op drie plaatsen brand had gesticht.

Enkele uren later kon een verdachte worden opgepakt: Stacy D.C. uit Haacht. En al even snel werd duidelijk dat de man ook een motief had. Wraak. “Jaren geleden had de bewoner van het huis het kleine zusje van Stacy misbruikt. Een zaak waar de man in kwestie voor veroordeel­d werd. Maar D.C. kon het niet laten rusten. Zeker niet toen zijn zus Olga vorig jaar dood werd aangetroff­en in het kanaal in Vilvoorde”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem. “Op 25 november had hij veel alcohol genuttigd, zocht hij het adres van de man op en reed naar diens woning met de bedoeling om hem te doden. Maar eenmaal in de woning keerde hij op zijn stappen terug en vertrok opnieuw. Om later die nacht terug te keren en met een klauwhamer en messen de slaapkamer van de man binnen te dringen. Maar ook toen kon hij de slapende man niet aanvallen. Daarop trok hij zich terug in een lege slaapkamer en de woonkamer en stichtte daar met aanmaakblo­kjes brand.”

Lot laten bepalen

Voor het Openbaar Ministerie waren er voldoende bewijzen dat het ging om een moordpogin­g op de man en diens echtgenote. “Hij wist heel goed dat ze in het huis lagen te slapen, dat de rook de mensen kon verstikken en dat het houten plafond het vuur snel zou kunnen laten uitbreiden. Bovendien verklaarde hij bij zijn verhoor dat hij het lot wou laten bepalen of de bewoners de brand zouden overleven of niet.”

De aanklager tilde er vooral zwaar aan dat Stacy D.C. een loopje nam met de principes van een rechtsstaa­t. “De bewoner is gestraft voor de feiten die hij gepleegd heeft op de zus van de beklaagde. We kunnen niet toelaten dat iemand het recht in eigen handen neemt.”

Tegen Stacy D.C. werd dan ook twaalf jaar effectief gevorderd.

Vaderfiguu­r

Advocaat Gregory Hendrickx, die Stacy bijstond, schetste vooral wat de man zo ver heeft kunnen drijven. “Stacy was meer dan de oudere broer van Olga. Hij was eigenlijk een soort vaderfiguu­r voor haar en probeerde haar zo veel mogelijk te beschermen. Maar toen vorig jaar bleek dat ze overleden was, kwamen er bij hem heel wat emoties los. Hij was er vanaf dat moment van overtuigd dat hij gefaald had en dat hij Olga onvoldoend­e heeft kunnen beschermen. Volgens hem was er een verband met de dood van zijn zus en het misbruik in haar kinderjare­n.”

Volgens de advocaat had zijn client lange tijd geen alcohol gebruikt. Tot die bewuste 25ste november. “Hij was dronken en in de auto heeft hij de muziek van Olga’s begrafenis opgezet. Zo werd hij nog emotionele­r.”

Opgelucht

“De vraag blijft of Stacy echt wilde dat de man in kwestie zou sterven. Nadat hij was opgepakt, zei hij dat hij opgelucht was dat er niemand gewond was geraakt. Meer nog, hij had zelfs nog een raam opengezet zodat de rook makkelijke­r naar buiten kon. Ik ben het er niet mee eens dat hier sprake is van een moordpogin­g. Want dan moet er sprake zijn van voorbedach­theid en moet er echt een concreet plan zijn. Dat had Stacy niet. Hij was te dronken om een plan uit te dokteren. Bovendien verstreek er vier uur tussen zijn vertrek in Haacht en de brand in Rijmenam.”

Stacy zelf hoopt op een straf met uitstel. “Mijn zus is er niet meer en mijn dochtertje, die één jaar is, mis ik ook in de gevangenis. Ik ben ervan overtuigd dat mijn zus Olga ook niet gewild zou hebben dat dit allemaal gebeurd was”, reageerde de man zelf na de behandelin­g van de zaak.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

GREGORY HENDRICKX

Advocaat “Hij was dronken en in de auto heeft hij de muziek van Olga’s begrafenis opgezet. Zo werd hij emotioneel.”

 ?? FOTO IFRR ?? Olga werd eerder teruggevon­den in het kanaal van Vilvoorde. Haar broer Stacy (kleine foto) kon haar dood niet verkroppen en nam wraak op de man die haar eerder aanrandde.
FOTO IFRR Olga werd eerder teruggevon­den in het kanaal van Vilvoorde. Haar broer Stacy (kleine foto) kon haar dood niet verkroppen en nam wraak op de man die haar eerder aanrandde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium