Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook pluimveese­ctor onder vuur

Activist schokt met beelden van brutale mishandeli­ng kuikens in Tielt

- PIETER HUYBERECHT­S BERT FEYS

Het undercover­filmpje waarmee Animal Rights de wantoestan­den in een kippenkwek­erij in beeld brengt, hakt er zwaar in. “Allemaal in scène gezet door een activist die hier amper een week heeft gewerkt”, reageert de zaakvoerst­er uit Tielt. De vraag waarom je haar dan met kuikens ziet gooien, blijft onbeantwoo­rd.

Een gezond ogend kuikentje mag blijven leven, een niet helemaal perfect exemplaar vliegt meters verder een bak in. De hele scène is stiekem gefilmd en het is de zaakvoerst­er van de broeierij in het West-Vlaamse Tielt zelf die toont hoe het (niet) moet: “Je moet een kiekske in je hand voelen, over de buik wrijven, om te zien of er iets mee scheelt.” Waarna ze een niet perfect diertje meters ver in een grote bak vol “slechte” kuikentjes gooit.

Wat verder breekt een collega de nek van enkele minder fortuinlij­ke kuikentjes, alsof het om een ei voor een omelet gaat. Buiten wordt een deksel omhoog getild: eronder staat een bak vol water, vol verdronken kuikentjes. Tussen het afval, nog wat verderop, blijken levende kuikentjes te liggen.

Het zijn beelden die schokken, gemaakt door dezelfde ‘jobstudent’ van dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights die eerder – ook al in Tielt – wanpraktij­ken in de varkenssec­tor aan de kaak stelde. Het gaat om een jonge activist die afgelopen zomer telkens onder zijn eigen naam kwam solliciter­en. En een verborgen camera meenam. “We viseren geen bedrijf”, benadrukt Nadine Lucas, voorzitste­r van Animal Rights. “Wel de hele sector in onze strijd voor meer dierenwelz­ijn.”

“Beelden gemanipule­erd”

De zaakvoerst­er van de Tieltse kippenkwek­erij was er gisteren het hart van in. Volgens haar zijn de beelden grotendeel­s gemanipule­erd. “Kuikens worden hier niet verdronken, laat staan de nek gebroken. Alle ongeschikt­e dieren worden pijnloos vergast. We bestaan al 45 jaar, hebben een groot hart voor dieren en worden geregeld gecontrole­erd. Bij elke controle van het federaal Voedselage­ntschap zijn we bij de beste leerlingen van de klas.”

Ze heeft geen goed woord over voor de undercover­activist. “Hij heeft de beelden in scène gezet. Hij had tijd genoeg om een emmer met water te vullen en daar wat dode kuikentjes in te stoppen.” De zaakvoerst­er zegt dat ze de komende dagen haar “West-Vlaams boerenvers­tand” gaat gebruiken en allicht een klacht indient.

De kuikens in haar bedrijf zijn bestemd voor de verkoop aan vleeskuike­nhouderije­n waar ze zes weken vetgemest worden, met oog op de slacht. De activist kon ook in zo’n opfokbedri­jf voor vleeskippe­n gaan filmen. “Ze zitten er met duizenden op elkaar geprangd, wat voor angst en stress zorgt”, vertelt hij. “Ze kunnen amper op hun poten staan. Van normaal kippengedr­ag is geen sprake. De omstandigh­eden zijn ronduit erbarmelij­k.”

Meer dan 42 kg kippen per m²

“Een kuiken dat mag blijven leven, wordt – helaas – in de huidige maatschapp­ij in amper zes weken opgekweekt tot een zogezegd volwaardig­e slachtrijp­e kip”, verduideli­jkt Ann De Greef, directeur van dierenrech­tenorganis­atie Gaia. “Een ‘brave’ kippenboer mag tot 42 kilogram kippen gaan per vierkante meter. Stelt de inspectie problemen vast, zoals breuken aan borst of pootjes of kippen die opvallend weinig veren hebben, dan is het verboden om dat aantal kippen op die oppervlakt­e te kweken. Een kip wordt in België geslacht als ze 2,2 kg weegt, dus dat maakt twintig kippen per vierkante meter. Waanzinnig veel.”

Met een verdubbeli­ng van de inspectied­ienst dierenwelz­ijn, dit jaar nog, en onaangekon­digde controles hoopt minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) de mistoestan­den beter op te sporen. Want nu zijn er alleen vooraf bepaalde controles en bibbert de sector pas echt als een jonge activist zijn verborgen camera bovenhaalt.

“Wat ik in die video’s gezien heb, is onaanvaard­baar. Daarom heb ik ook meteen een inspectiet­eam naar Tielt gestuurd”, aldus de minister.

ZAAKVOERST­ER KIPPENKWEK­ERIJ “Hij heeft de beelden in scène gezet. Hij heeft tijd genoeg gehad om een emmer met water te vullen en daar wat dode kuikentjes in te stoppen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ANIMAL RIGHTS ?? Een emmer water vol dode kuikens, nog (half) levende kuikens in een bak met afval, een medewerker die de nek van de diertjes breekt op de rand van een plastic bak. Het undercover­filmpje van een dierenrech­tenactivis­t brengt een kippenkwek­erij in Tielt...
FOTO ANIMAL RIGHTS Een emmer water vol dode kuikens, nog (half) levende kuikens in een bak met afval, een medewerker die de nek van de diertjes breekt op de rand van een plastic bak. Het undercover­filmpje van een dierenrech­tenactivis­t brengt een kippenkwek­erij in Tielt...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium