Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olifant die klinkt als Donald Duck klaar voor verhuizing

- BIEKE LATHOUWERS

Wie Kanvar nog wil zien wedijveren met Ming Jung, moet zich haasten. Begin juli verhuist de olifantenb­ul van de Antwerpse Zoo naar Planckenda­el. “De trainingen voor zijn verhuizing lopen voortreffe­lijk”, glunderen de verzorgers.

“We zitten nu in het stadium dat hij zelf zijn poot aangeeft zodat we hem veilig in de kist kunnen vastklikke­n”, zegt olifantenv­erzorgster Annelies Hillewaere bij de enorme transportk­ist in het perk. Langs buiten een mooi gekleurd exemplaar, binnenin een steriel witte ruimte. Aan de zijkant zijn er onderaan gaten om de poten van het dier met kettingen vast te maken. Zo kan hij veilig op transport.

In tegenstell­ing tot Kai-Mook en haar familie, mag Kanvar gewoon vooruit in de kist. “Toen hebben we de dieren met een winch achteruit in de container geleid. Nu moet Kanvar er zelf instappen”, vertelt verzorger Cedric Goethals. Als de olifant volledig in de kist staat, klikken de verzorgers hem vast. Een grote kraan heft de container ver- volgens op een vrachtwage­n voor de korte trip naar Mechelen. Zijn vorige transport, in 2013, was meer dan 2.000 kilometer lang. Toen kwam hij vanuit Estepona in Spanje naar Antwerpen.

Ondanks de ‘musth’ lopen de trainingen duidelijk vlot. “Van april tot begin deze week was Kanvar in musth: een opstoot van testostero­n bij bullen”, legt de verzorgste­r uit. “Hun gedrag verandert dan sterk, ze worden agressieve­r en willen niets anders dan paren.”

Dieet van bananen en brood

Meestal beperken de verzorgers hun trainingen in die periode, maar dit keer gebeurde net het omgekeerde. “Zonder hem te willen forceren, zijn we toch met de kisttraini­ng begonnen. Wat hij normaal in twee weken zou leren, lukt nu in ongeveer een maand. Hij werkt beter mee dan gedacht”, glimlacht Annelies. “Met dank aan de bananen.”

Want die bananen zijn samen met brood de grote verleiders. In het dagelijkse olifantend­ieet zitten die lekkernije­n nooit. “Normaal geven we hen appels om iets nieuws aan te leren, die krijgen ze anders ook niet. Maar voor deze opdracht hebben we de grote troeven ingezet.”

Olifanten in musth kunnen nochtans heel de Egyptische tempel afbreken, is mij ooit verteld. Of is het allemaal zo erg niet? “Het is gelukkig nog een juveniele musth. Kanvar moet nog acht jaar worden. Volwassen dieren zijn veel sterker, al moeten we ook bij jonge stieren al goed opletten.”

“Het verschil tussen de volwassen en jonge dieren is vreemd genoeg te merken aan de geur. Bij een volwassen musth stinken de bullen heel erg. Nu ruiken ze zoeter. We merken wel dat hij telkens iets agressieve­r wordt, maar het kan zeker erger. Hij is de derde keer in musth en we merken het intussen snel op. Zijn temperamen­t verandert heel erg en hij maakt andere geluidjes. Kanvar klinkt dan als Donald Duck”, vertelt Annelies terwijl ze een kwekkend geluid maakt. “Ik kan het niet anders omschrijve­n. Het lijkt écht op het gekwek van Donald Duck.”

Ondanks het feit dat hij een jaar jonger is dan Ming Jung, staat Kanvar fysiek een pak verder. “Hij heeft een streepje voor op zijn leeftijd. Met zijn lange tanden en gespierd

Bezoek om de hoek

Of de verzorgers Kanvar gaan missen? “Ja, natuurlijk”, reageert Annelies terwijl Cedric op de achtergron­d zijn schouders ophaalt. “Missen wel, maar niet dat ik ervan wakker ga liggen. Je weet vooraf dat de dieren hier maar voor enkele jaren zijn. Ik bekijk het eerder als een soort van prestige om hen zo veel mogelijk aan te leren”, reageert hij. “Kanvar verhuist ook maar tot om de hoek. Ik ga hem met mijn kinderen zeker nog bezoeken.”

ANNELIES HILLEWAERE

Olifantenv­erzorgster Zoo Antwerpen “Kanvar heeft deze week net een opstoot van testostero­n. Zijn gedrag verandert, hij wordt agressieve­r en wil niets anders dan paren.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ??
FOTO'S VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium