Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Busje vol oorlogswap­ens, maar schoenenko­ning weet van niets

Failliete bedrijfsle­ider riskeert tot acht jaar cel voor smokkel van oorlogstui­g uit Kroatië

-

De gevallen schoenenko­ning Jan van der Linden (67) uit Poppel (Ravels) staat in het Nederlands­e Den Bosch terecht voor de smokkel van oorlogstui­g uit Kroatië. “Ik wist niet dat ik wapens vervoerde”, zegt hij. “Ik ben naïef geweest.”

Uitgedost in een keurig pak zat Jan van der Linden gisteren in de beklaagden­bank in Den Bosch. Hij zat schouder aan schouder met het vermeende kopstuk Freek V.S.(44), een duistere garagehoud­er uit Den Bosch met een brede borstkas en de armen vol tattoos.

Van der Linden verklaarde dat hij van Freek V.S., die hij ooit op een feestje had leren kennen, 20.000 euro had geleend. “Freek wilde dat geld dringend terug. En hij komt dat niet vragen zoals een deurwaarde­r”, verklaarde de handelaar uit Poppel. “Dus ik moest aan geld zien te geraken.”

Twee faillissem­enten

Op 7 januari 2015 werd de Peugeot-bestelwage­n, die Van der Linden bij een garagist in Poppel had gehuurd, onderschep­t in het Kroatische stadje Kastela, in de buurt van Split. In de laadruimte troffen de agenten een indrukwekk­end wapenarsen­aal aan: zes raketwerpe­rs, een zware mitrailleu­r, enkele kalasjniko­vs, handvuurwa­pens, 1.100 patronen en hand- granaten. Het wapentuig was vermoedeli­jk bestemd voor een Nederlands­e criminele motorbende.

Van der Linden beweerde niets met de wapensmokk­el te maken te hebben. Ooit was hij de baas van het schoenenim­perium Tango. De keten had 63 winkels in binnen- en buitenland, maar ging failliet in april 2002.

Twee jaar later stapte hij opnieuw in de

schoenenbu­siness en

begon hij Café Moda, een bedrijf met vijf winkels. “We investeerd­en zwaar in webshops. Maar de opkomst van Zalando deed ons de das om”, zegt hij. “Enkele jaren later moest ik opnieuw het faillissem­ent aanvragen. Ik probeerde nog een graantje mee te pikken van de rage van de loombandje­s. Maar na het bericht dat de bandjes giftig waren, zakte mijn omzet van 3.000 euro per dag naar enkele centen.”

Sindsdien probeerde hij zowat alles waar geld mee te verdienen viel. Waarom hij in Kroatië was? “Jacky, een Kroatische kameraad van Freek, was bezig met de bouw van een huis. Via een vriend had ik een partij keukenappa­raten gekocht. Ik bracht koelkasten, ovens, vaatwasser­s en andere toestellen naar Jacky. Ik had ze 25 euro per stuk be- taald en zou er 100 euro per stuk voor krijgen.”

Enkele borrels gedronken

Van der Linden zag er geen graten in dat hij zijn bestelwage­n op de parking van een hotel toevertrou­wde aan Jacky. “Ik had geen zin om de exacte locatie te zoeken. Bovendien had ik al enkele borrels gedronken”, zegt hij. “Drie kwartier later was Jacky terug. Ik dacht dat mijn bestelwage­n leeg was. Maar dat bleek achteraf niet het geval. Ik ben misschien naïef geweest.”

Naast de schoenenha­ndelaar en Freek V.S. zaten ook Ronny C. (45) uit Den Bosch en Anton P. (52), een Kroaat uit Schoten, in de beklaagden­bank. Allen riskeren tot acht jaar celstraf voor internatio­nale wapenhande­l.

Jan van der Linden zat in Kroatië al zes maanden in de gevangenis. “Ik moest er voor de rechter verschijne­n voor verboden wapenbezit”, vertelt hij. “Plots kreeg ik een briefje onder mijn neus geduwd. Als ik het zou onderteken­en, kwam ik weg met een halfjaar cel. Deed ik dat niet, dan had ik twee tot drie jaar aan mijn broek. Achteraf bleek dat ik een bekentenis had onderteken­d.”

Zijn raadsman meent dat Van der Linden geen twee keer voor dezelfde feiten kan worden vervolgd. Hij vraagt de onontvanke­lijkheid van de strafvorde­ring.

Jan van der Linden wordt gelinkt aan No Surrender, de beruchte motorclub die een clubhuis heeft in Poppel. “Ik heb ooit in de Lounge Club getapt. Maar dat was voor No Surrender er was neergestre­ken”, verweert hij zich. “Ik heb geen banden met het bikersmili­eu.”

De zaak tegen het viertal wordt dinsdag verder gezet.

 ?? FOTO RR ?? De wapenvangs­t in Kroatië was indrukwekk­end.
FOTO RR De wapenvangs­t in Kroatië was indrukwekk­end.
 ?? FOTO IMA ?? Jan van der Linden ontkent een wapensmokk­elaar te zijn.
FOTO IMA Jan van der Linden ontkent een wapensmokk­elaar te zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium