Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werknemer pizzeria blijkt baas crimineel netwerk

E ce Parket vordert jarenlange celstraf voor Antwerpse kickbokser Omar G. jarenlang

- JORIS VAN DER AA

Hij stond bekend als de beau garçon van de kickbokser­s, maar volgens het parket van Antwerpen heeft hij ook een minder sportieve kant. Het Openbaar Ministerie wil Omar G. vijf jaar de cel in, omdat hij de absolute baas was van een crimineel imperium dat op grote schaal cocaïne invoerde en verkocht in Antwerpen. In zijn val dreigt Omar G. ook zijn eigen zus Mehdia en zakenman Thami S. mee te sleuren.

Het Openbaar Ministerie (OM) vorderde gisteren straffen tot zes jaar effectief tegen zeventien leden van een criminele organisati­e die tussen 2012 en 2014 gigantisch­e winsten maakte met de invoer en verkoop van cocaïne en hasj. Op zijn hoogtepunt had de organisati­e honderden afne

mers.

Loft als hoofdkwart­ier

Omar G., een kickbokser uit de Bulldogs-stal van voormalig wereldkamp­ioene Daniëlla Somers, is volgens het OM de absolute baas van het criminele bedrijf. Begonnen

als straatdeal­er bouwde de ambitieuze jongeman in korte tijd een stevig verkoopsne­twerk uit, dat volgens het parket op zeker moment “bijna een monopolie” leek te hebben op de Antwerpse markt.

Omar G. opereerde vanuit een loft in het Hessenstra­atje. Die behoorde toe aan de jonge zakenman Thami S., bekend van onder meer Royal Delivery en dansclub La Gare27. Pikant detail: dezelfde loft was eerder ook het onderkomen voor de corrupte drugsdouan­ier Tim D. “De loft van Thami S. werd gebruikt als ontmoeting­splaats van de organisati­e en er werd ook cocaïne opgeslagen”, aldus het parket.

Karim Mosterd en Onkel Grijze

Zijn illegale ondernemin­g probeerde Omar G. op een profession­ele manier uit te bouwen. Hij regelde moeilijk af te luisteren Blackberry-smartphone­s voor zijn medewerker­s en de dealers die hij de straat op stuurde. De leden maakten in hun onderlinge communicat­ie ook gebruik van codetaal en bijnamen. Omar G. liet zich Benjamin of Patje Haemers noemen, een figuur waar hij naar opkeek. Zijn vennoot Souhail D. werd dan weer Philippe Lacroix, naar die andere gangster uit de bende-Haemers in de jaren 80. Younes E.H., de persoonlij­ke assistent en manusje-van-alles van Omar G., werd omgedoopt tot Hondje, Barky of Fredje Van den Berg. Andere namen die de speurders moesten ontcijfere­n: El Flacco, Onkel Grijze, Goed Weer Vandaag, Tyson en Karim Mosterd.

Omar G. en Souhail D. betrokken hun cocaïne bij Yasin E.A., de oom van Souhail die Onkel Grijze werd genoemd. Als groothande­laar had hij omvangrijk­e hoeveelhed­en cocaïne ter beschikkin­g. Ook Nourdine D., een vertrouwen­spersoon van Omar G., leverde grote hoeveelhed­en drugs aan de organisati­e. Omar G. zorgde voor werkvolk dat de zakken cocaïne verpakte in verbruiker­shoeveelhe­den voor de dealers, de “soldaten”.

De kickbokser hield de touwtjes graag strak in handen. Tijdens een verhoor bij de politie gaf hij toe dat hij de controle wou behouden, maar hij vond het overdreven om hem als spilfiguur in het drugsnetwe­rk te bestempele­n. “Ik was misschien een beetje de baas, ja. Maar van een criminele organisati­e?”

Zelf cokelijnen opzetten

Omar G. en Souhail D. hadden ook het ambitieuze plan opgevat om zelf te investeren in grote partijen cocaïne en die via Antwerpen in te voeren. Volgens het parket werd niemand minder dan “zakenman” Thami S. uitgestuur­d naar Panama om een cokelijn naar Antwerpen op te zetten. Een operatie die overigens mislukte.

De groep investeerd­e wel in coketransp­orten van Salim E.J., via de haven van Rotterdam. Door zelf partijen cocaïne binnen te trekken, zouden Omar G. en zijn vrienden fabuleuze winsten kunnen maken. In Zuid-Amerika kochten ze cocaïne voor de prijs van 5.500 euro per kilo, terwijl die in Antwerpen voor bijna het tienvoudig­e wordt verkocht, ongeveer 50.000 euro per kilo.

Restaurant zus in opspraak

In zijn val sleurt Omar G. ook zijn zus Mehdia en zijn vorige werkgevers Jamal E.M. en Hadda Z. mee. Die baten aan de Stenenbrug in Borgerhout een pizzeria uit waar Omar G. op de loonlijst mocht staan, hoewel hij er al jaren niet meer werkt. Hij betaalde zelfs om er officieel werknemer te mogen zijn en zichzelf zo een legitiem inkomen te geven. Het restaurant van zijn zus Mehdia werd volgens het parket gefinancie­rd met gelden van Omar G. Mehdia ontkent en zegt “telkens mee te moeten opdraaien voor de fratsen van mijn broer.”

 ?? FOTO RR ?? Kickbokser Omar G. maakte volgens het parket enorme winsten met zijn drugsnetwe­rk. “Ik was misschien een beetje de baas, ja. Maar van een criminele organisati­e?”
FOTO RR Kickbokser Omar G. maakte volgens het parket enorme winsten met zijn drugsnetwe­rk. “Ik was misschien een beetje de baas, ja. Maar van een criminele organisati­e?”
 ?? FOTO RR ?? De loft van waaruit de cocaïnehan­del werd georganise­erd, behoorde
toe aan Thami S.
FOTO RR De loft van waaruit de cocaïnehan­del werd georganise­erd, behoorde toe aan Thami S.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium