Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aquino’s moeten naar cel maar zijn toch opgelucht

- (phu, geho)

Het Antwerpse hof van beroep heeft de beklaagden in de drugszaak rond de Maasmechel­se familie Aquino dezelfde straffen opgelegd als in eerste aanleg.

Voor kopstukken Raf Aquino, Mario Aquino en Nico Beckx houdt de uitspraak van het hof van beroep in dat ze respectiev­elijk 10, 6 en 7 jaar achter de tralies vliegen als leiders van een criminele organisati­e die minstens 2,4 ton cocaïne invoerde vanuit ZuidAmerik­a. Net zoals de rechters in eerste aanleg beklemtoon­de ook het hof de “gevaarlijk­e aard” van de organisati­e die enkel als “zwaar banditisme” omschreven kan worden.

De verdedigin­g had allerlei onregelmat­igheden aangevoerd. Zoals het federaal parket dat een proactief onderzoek zou hebben gevoerd, met burgerinfi­ltratie en directe afluisterm­aatregelen in een ziekenhuis en revalidati­ecentrum waardoor het medisch beroepsgeh­eim geschonden zou zijn. Alles werd uit de kast gehaald om het onderzoek nietig te laten verklaren, maar in het 163 pagina’s tellende arrest werd dat allemaal van tafel geveegd. Conclusie van het hof: het onderzoek is normaal verlopen.

Met de glimlach naar huis

Toch verliet Antonio ‘Raf’ Aquino (56) donderdag het hof van beroep met de glimlach. Opluch- ting omdat de rechter niet was ingegaan op de vraag tot onmiddelli­jke aanhouding. “Nu voel ik me goed. Je weet nooit wat er allemaal gaat gebeuren als je naar hier komt”, sprak de vijftiger die als een ‘vrij man’ naar huis ging. Nu is het wachten tot hij een briefje in zijn bus vindt om zich aan te melden in de gevangenis. Tenzij de verdedigin­g nog naar het Hof van Cassatie trekt, iets wat vele advocaten lieten doorscheme­ren.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Antonio
‘Raf’ Aquino.
FOTO SVEN DILLEN Antonio ‘Raf’ Aquino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium