Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mist rond geld voor overkappin­g

Nog lange weg te gaan in dossier Oosterweel

- PATRICK VAN DE PERRE

Het is nog onduidelij­k hoe de Vlaamse regering de overkappin­g van de Antwerpse Ring gaat financiere­n. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein engageert zich voor ruim 1 miljard euro, maar hij kan niets echt beloven.

Van de euforie bij de Vlaamse regering en de actiegroep­en over de tweede doorbraak in het Oosterweel­dossier, was donderdag tijdens de voortgangs­rapportage in de commissie mobiliteit van het Vlaams Parlement niet zo veel te merken.

Vooral de financieri­ng van de overkappin­g was een punt van discussie. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) zei zich te engageren voor ruim 1 miljard euro. Geld dat moet worden gebruikt voor de eerste fase van de overkappin­g van de Antwerpse Ring.

Onderbenut­te budgetten

“Dat geld zal komen van onderbenut­te budgetten voor andere mobiliteit­s- en openbare werken”, aldus de minister. Dat engagement doet vooral bij sp.a en Groen de wenkbrauwe­n fronsen.

“Het is niet realistisc­h om te denken dat je een dergelijk bedrag kunt halen door het verzamelen van budgetten van niet-gerealisee­rde werken”, aldus Yasmine Kherbache (sp.a).

Wouter Van Besien (Groen) wilde een sterker engagement van de minister. “Ik wil weten hoe die 1 miljard euro voor de overkap- ping er komt als de onderbenut­te budgetten niet voldoende blijken te zijn.”

Bart Tommelein bleef op de vlakte. “In dat geval zullen we zoeken naar een oplossing binnen de begroting. Maar het heeft geen zin om nu al een dergelijk groot bedrag te blokkeren voor een project dat pas over enkele jaren zal plaatsvind­en.”

Oosterweel­light

Voorts waren er vooral veel vragen over hoe het nu verder moet. Woensdag raakte bekend dat de voorstelle­n van de actiegroep­en voor een Oosterweel-light met volledige overkappin­g mee worden opgenomen in het project MER, dus worden onderzocht op hun haalbaarhe­id.

Betekent dit dat de Vlaamse regering voor deze versie kiest indien uit het MER blijkt dat deze variant geen grote en onoverkome­lijke problemen met zich mee brengt, vroeg Yasmine Kherbache (sp.a).

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bevestigde dat de Oosterweel-light ernstig wordt onderzocht, maar wilde niet op de zaken vooruitlop­en. “We gaan nu een aantal stappen zetten met onder meer het oprichten van een vervoersre­gio. Daarin zitten dertig Antwerpse gemeenten die de lijnen uitzetten voor een groter mobiliteit­sverhaal.”

Wouter Van Besien wilde weten of er verder werk wordt gemaakt van de modal shift. Dat betekent dat op termijn nog slechts de helft van de mobiliteit uit autoverkee­r bestaat. “Ik hoop dat we niet te lang wachten om hier werk van te maken en we er ook financiële middelen voor uittrekken. Anders gaat dit niet lukken.”

Ben Weyts verwees onder meer naar het routeplan 2030 en de flankerend­e maatregele­n, zoals fietsostra­des en extra park and rides, die er al zijn of zitten aan te komen.

Internatio­nale interesse

Al vijftien internatio­nale ontwerptea­ms hebben zich kandidaat gesteld om een deel van de Antwerpse Ring te overkappen. “Het gaat om ontwerpers uit onder meer Japan, de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland. Het project van de overkappin­g heeft duidelijk een internatio­nale uitstralin­g. En ik sta versteld van de kwaliteit van de bureaus”, zegt overkappin­gsintendan­t Alexander D’Hooghe.

Nog tijdens de zomervakan­tie zullen vijf teams een stuk van de Ring krijgen toegewezen. Aan het zesde stuk, de moeilijke zone rond het Sportpalei­s, werkt de overkappin­gsintendan­t zelf. Tegen het voorjaar van 2018 moeten de geselectee­rde teams een ontwerp voor hun zone voorleggen.

ALEXANDER D’HOOGHE

Overkappin­gsintendan­t “De overkappin­g heeft een internatio­nale uitstralin­g. Veel ontwerpbur­eaus hebben al interesse getoond.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Zo zou de Singel er volgens Ringland kunnen uitzien na de overkappin­g.
FOTO WALTER SAENEN Zo zou de Singel er volgens Ringland kunnen uitzien na de overkappin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium