Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verhuizing van PSA/MSC geeft Waaslandha­ven enorme duw

Haven Deurganckd­ok is dé groeimotor: werkgelege­nheid stijgt met 1,5%

- PAUL VERBRAEKEN

Het directe aantal jobs in de Waaslandha­ven steeg vorig jaar met 266 (+1,5%) tot 17.689. De overslag steeg zelfs met 33% tot 68,6 miljoen ton. Maar er zijn ook minpunten: er is bijna geen vrije ruimte meer te verdelen en de dagelijkse wegcongest­ie wordt wurgend.

Dat bleek gisteren bij de voorstelli­ng van de jaarresult­aten van de Maatschapp­ij Linkersche­ldeoever (MLSO), de aparte beheersstr­uctuur voor de Waaslandha­ven. Voor het eerst nam daar ook de nieuwe havenbaas Jacques Vandermeir­en aan deel. Als hoofdaande­elhouder (37,5%) is hij ondervoorz­itter; Beveren (10,4%) levert traditione­el de voorzitter. Dat is momenteel schepen Boudewijn Vlegels.

De spectacula­ire groeicijfe­rs van de Waaslandha­vens hebben alles te maken met de verhuizing van de PSA/MSC-terminal (nu MPET) van het Delwaidedo­k naar het Deurganckd­ok. Daardoor steeg de overslag in de Waaslandha­ven met liefst 33% tot 68,6 miljoen ton (na al 25% groei in 2015). De containero­verslag – het Deurganckd­ok – steeg zelfs 48% tot 54,7 miljoen ton in gewicht en tot 4,6 miljoen TEU (+43%) in standaardc­ontainers. Dat alles betekent dat de Waaslandha­ven nu een derde van de totale goederenov­erslag van Antwerpen voor haar rekening neemt. Inzake containers was dat eind 2016 zelfs al vrijwel de helft.

Globaal

Overigens kon haventopma­n Jacques Vandermeir­en nog meedelen dat de voorbije maand mei voor de haven een absolute topper was met voor het eerst meer dan 900.000 TEU. Daardoor groeide de containero­verslag de eerste vijf maanden met 1,9% tegen ‘slechts’ 1,2% voor de periode januariapr­il. Maar Rotterdam groeide inzake containers het eerste kwartaal zelfs 8,8%. Vandermeir­en liet niet na te onderstrep­en dat de acties van de loodsen op dit aantal TEU’s gedrukt hebben. En inmiddels kondigde de MSC-Maerskcomb­inatie aan dat ze twee lijndienst­en naar Rotterdam verlegt. Volgens de havenbaas zal dit geen effect hebben op de volumes en is dit een tijdelijk fenomeen. “Ik zeg niet dat die acties bij die beslissing één op één wogen, maar ik sluit niet uit dat ze meespeelde­n. De minste instabilit­eit heeft gevolgen.”

Te weinig plaats

Zowel MLSO-directeur Peter Van- de Putte als schepen Boudewijn Vlegels benadrukt dat MLSO sterk dynamisch heel wat concessies verleende voor nieuwe initiatiev­en: 44,2 ha (+8%). Maar “binnen afzienbare tijd is nieuwe capaciteit nodig want er is nog zeer weinig uit te geven”. Naast het Logistiek Park Oost (Beveren) rest er in feite nog slechts één blok van 15 ha plus her en der snippers of ongebruikt­e delen van bestaande concessies.

In dat verband onderstree­pte Jacques Vandermeir­en dat de beslissing van de Raad van State om het afbakening­splan voor de Waaslandha­ven (GRUP) terug naar af te sturen, volgens hem alleen een afkeuring was van de manier waarop dit tot stand kwam. Het principe zelf was gebaseerd “op een breed gedragen akkoord. Natuur én landbouw zijn vragende partij om die evenwichte­n verder te zetten. De Vlaamse regering moet dit nu een of andere vorm gieten.”

Op zijn beurt wees Vlegels er op dat het succes van de Waaslandha­ven bedreigd wordt door de Antwerpse wegcongest­ie. Zelf zoekt de MLSO alvast ruimte om bij het Deurganckd­ok een algemene containerh­ub aan te leggen plus een comfortabe­le wachtparki­ng voor de truckers.

JACQUES VANDERMEIR­EN Topman haven Antwerpen “Ik sluit niet uit dat de loodsenact­ies meespeelde­n in de beslissing­en van Maersk.”

 ??  ?? DEME/Dredging
Katoen Natie
Electrabel Doel – Kallo
Bilfinger
MSC
Van Moer Logistics
DP World
(**)
Grootste werkgevers Waaslandha­ven (*)
b
b
b
b
b
b
b
(*) Verschille­nde nv’s telkens samen, zonder interims
De trafiek in het Deurganckd­ok...
DEME/Dredging Katoen Natie Electrabel Doel – Kallo Bilfinger MSC Van Moer Logistics DP World (**) Grootste werkgevers Waaslandha­ven (*) b b b b b b b (*) Verschille­nde nv’s telkens samen, zonder interims De trafiek in het Deurganckd­ok...
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium