Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alles met bio-etiket scoort

-

De verkoop van bioproduct­en zit in de lift. In totaal mocht de sector vorig jaar een groei van 12% optekenen, tegenover 1,9% voor gewone voeding. Goed voor 586 miljoen euro extra. Negen op de tien Belgen kochten vorig jaar bio, een record. Keerzijde blijft wel het – tot drie keer – duurdere prijskaart­je.

Negen op de tien Belgen kochten het afgelopen jaar minstens één keer bio. Een record, zo blijkt uit marktonder­zoek van GFK in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijma­rketing (VLAM). Ook het marktaande­el groeit gestaag naar 3%.

Consumente­n noemen hun gezondheid als belangrijk­ste reden voor het kopen van biologisch­e producten. “Daarnaast breiden klassieke supermarkt­en ook hun aanbod uit”, zegt Sabrina Proserpio, die met Bioforum Vlaanderen meewerkte aan de studie. “Zelfs hard discounter­s als Aldi en Lidl hebben intussen biologisch­e basisprodu­cten in hun assortimen­t.”

Ook het bewustzijn is gegroeid. “Mensen zijn meer bezig met duurzaamhe­id, milieu en dierenwelz­ijn.”

Niet alleen voor rijken

Bio-aardappele­n, -groenten, -fruit, -zuivel, -brood en -eieren doen het beter. Maar de verkoop van vlees en gevogelte stagneert. “Het aanbod is ook veel kleiner”, zegt Proserpio. En duurder. “Dat is deels te wijten aan de hogere productiek­osten. Een biokip leeft langer, heeft meer ruimte in de stal en krijgt biologisch voer. Toch is het een correcte prijs waar ook de boer zijn boterham mee verdient.”

Bio kost gemiddeld een derde meer dan het gangbare alternatie­f. “Bio is niet alleen voor de rijkere gezinnen”, zegt Proserpio. “Iemand die veel bio eet, consumeert minder vlees, eet seizoengeb­onden en kookt meer zelf. Wat dan weer goedkoper is.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium