Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees voor honderd doden

Premier Theresa May vraagt onderzoek naar brandveili­gheid Andere flatgebouw­en ook bekleed met zelfde “ontvlambar­e isolatie”

- CHRIS SNICK

Het dodental van het inferno in Londen stond gisteren op zeventien. Maar gevreesd wordt dat dat aantal nog fors zal stijgen tot mogelijk honderd. Premier May eist een onderzoek naar de brandveili­gheid van het gebouw.

“Slechts zes mensen zijn intussen geidentifi­ceerd”, zei politiecom­mandant Stuart Cundy gisteren. “Jammer genoeg bestaat het risico dat we dat niet met iedereen zullen kunnen doen.”

Duidelijke­r kon hij het niet maken hoe dramatisch de toestand is binnen het gebouw. Specialist­en zijn nog steeds druk in de weer om het veilig te maken. Nog niet alle stukken zijn momenteel toegankeli­jk voor de teams met snuffelhon­den.

“Er ligt zeker nog een onbekend aantal slachtoffe­rs in het gebouw”, zei brandweerc­hef Dany Cotton. Hoeveel, dat weet hij niet.

Dat er zeventien slachtoffe­rs teruggevon­den zijn, is het enige wat vaststaat. Zes van hen zijn geborgen, elf liggen nog in het puin. En dat er tachtig mensen gered zijn, van wie er zeventien in kritieke toestand verkeren, dat is een officieel cijfer. Maar van de vijfhonder­d bewoners zijn er wel nog steeds zo’n honderd spoorloos. Het doet de vrees rijzen dat het dodental daarom uit drie cijfers zal bestaan. “Ik hoop echt dat dat niet het geval is”, reageerde commandant Cundy daarop. “Maar pin me niet vast op cijfers.”

“Moord”

Uitspraken over hoe de brand ontstond, worden nog niet gedaan. Dat de zaak fors moet worden uitgespit, wel. “We zullen elke steen omdraaien om de waarheid achter dit drama te ontdekken”, zei minister van Politie- en Brandweerd­iensten Nick Hurd.

Al snel werd gewezen naar de armtierige brandveili­gheid van het gebouw. Geen sprinklers, slechts één brandtrap én een buitenbekl­eding die zeer snel brand vatte. Diezelfde buitenbekl­eding zit volgens de Britse media ook nog op verschille­nde andere gebouwen in Londen.

Het bouwbedrij­f dat mee verantwoor­delijk was voor de renovatie van de Grenfell Tower reageerde intussen op de aantijging­en en het nieuws dat er een onderzoek komt. Het liet weten “de volledige medewerkin­g te zullen verlenen”. Verder benadrukte het ook nog “dat het gebouw aan alle regels voldeed”. Pittig detail: In een eerste versie van het bericht stond dat er was voldaan aan alle regels rond brandveili­gheid, in een tweede versie werd dat zinnetje geschrapt.

Bij het brede publiek, maar ook bij enkele politici, viel intussen al meermaals het woord “moord” als het ging over de isolatie en de gebrekkige brandveili­gheid. Commandant Cundy reageerde daarop “dat er zeker arrestatie­s zullen gebeuren als uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van criminele daden”.

Aan de plaats van het drama groeide gisteren een muur met berichten van familieled­en en vrienden van vermisten. De solidarite­it is ook immens. In één dag tijd werd liefst meer dan 1 miljoen euro ingezameld om de slachtoffe­rs te helpen.

 ??  ?? De Grenfell Tower is vrijwel helemaal uitgebrand. Er zouden nog heel veel lichamen in liggen. Daarom wordt gevreesd dat de dodentol tot honderd oploopt.
FOTO PHOTO NEWS
De Grenfell Tower is vrijwel helemaal uitgebrand. Er zouden nog heel veel lichamen in liggen. Daarom wordt gevreesd dat de dodentol tot honderd oploopt. FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De solidarite­it is enorm. Uit heel het land komen mensen hulpgoeder­en brengen.
FOTO AP
De solidarite­it is enorm. Uit heel het land komen mensen hulpgoeder­en brengen. FOTO AP
 ??  ?? Op een muur nabij het drama kunnen mensen hun boodschap kwijt.
FOTO REUTERS
Op een muur nabij het drama kunnen mensen hun boodschap kwijt. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium