Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef stationspl­ein een grondige facelift”

Groen wil Ryckaertpl­ein heraanlegg­en en er ontmoeting­splaats voor wijk van maken

-

Arm Ryckaertpl­ein!”, zo stelt Groen Berchem. De partij wil het plein voor Berchem Station graag meer opengestel­d zien voor de buurt. Daarom nodigt ze bewoners uit om mee na te denken over de toekomst van de plek. “Verloren moeite”, reageert districtss­chepen Bruno De Saegher (NVA).

“Het stationspl­ein is destijds met weinig creativite­it aangelegd”, zegt districtsr­aadslid Johan Malcorps (Groen). “En hoewel het een belangrijk plein is voor de Berchemnaa­rs, is het maar weinig toegankeli­jk voor de buurt. Wij zouden deze plek graag heraangele­gd zien worden tot een ontmoeting­splaats. We pleiten dan ook voor een facelift en willen daarover graag in gesprek gaan met de bewoners om te horen wat hun ideeën hierover zijn.”

Want het Ryckaertpl­ein is verloren ruimte, terwijl de open ruimte in Berchem al zo schaars is, stelt de partij. “Er zijn mogelijkhe­den genoeg. Je kunt er zitbankjes en meer groen aanleggen, maar ook speelmogel­ijkheden voor de kinderen uit de buurt. Ik denk dan bijvoorbee­ld aan een skateparkj­e of pingpongta­fels”, zegt Malcorps. “We willen illustrere­n dat dit plein meer kan zijn dan het op dit moment is. Een heraanleg zou bovendien erg interessan­t zijn voor het centrum van Berchem. Want ook de stationsge­bruikers en alle nieuwe mensen die de Post X-site met zich meebrengt, zijn gebaat bij een gezellig plein. We zouden dit thema dan ook graag op de districtsr­aad willen bespreken. Het zou geweldig zijn als we er draagvlak voor kunnen vinden en de heraanleg kan worden opgenomen in de volgende legislatuu­r.”

Mobiliteit­sknooppunt

Maar eerst wordt er dus vrijdagnam­iddag tussen 17 en 19u gebrainsto­rmd met iedereen die dat wil. “Dit is helaas dromen over iets dat op een hoger niveau een andere functie krijgt”, reageert districtss­chepen van Publiek Domein Bruno De Saegher (N-VA). “Het stationspl­ein is in het bezit van Infrabel. Samen met de stad en De Lijn zijn zij verantwoor­delijk voor de inrichting ervan. Toegegeven: het is een draak van een plein. Maar op districtsn­iveau kunnen we enkel wensen uitdrukken. In de toekomst zal deze plek een mobiliteit­sknooppunt worden. Een heraanleg zal dan ook volledig in functie van mobiliteit staan. Het plein blijft dus niet zoals het er nu bijligt.”

Bovendien, zo zegt De Saegher, hypothekee­rt de ondergrond­se parking grootschal­ige ingrepen. “Je kunt hier amper een markt houden omdat het dek onvoldoend­e dik is. Zwaar verkeer mag hier niet over, net zoals het onmogelijk is om hier bomen te planten. En dat is inderdaad een gemiste kans.”

 ??  ?? Groen wil het plein helemaal hertekenen. “We denken aan een skateparkj­e of pingpongta­fels.”
FOTO VICTORIANO MORENO
Groen wil het plein helemaal hertekenen. “We denken aan een skateparkj­e of pingpongta­fels.” FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium