Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgerbewe­ging Luchtbal wil gehoord worden

Bewoners uiten bezorgdhed­en over nieuwbouw, parkeerpla­atsen en inrichting openbare ruimte

- MAAIKE FLOOR

Een groep bewoners van de wijk Luchtbal is al twintig jaar begaan met de toekomst van de wijk, maar heeft nu een burgerbewe­ging opgericht om gemakkelij­ker in gesprek te kunnen gaan met alle partijen die er actief zijn.

Het is een lange lijst geworden, de punten waar de bezorgde bewoners van Luchtbal graag aandacht aan willen besteden. “We willen zeker geen klaaglitan­ie houden”, zegt Greta Dielens. “We zijn zeker niet over alles ontevreden. De komst van de tram langs de Noorderlaa­n vinden we bijvoorbee­ld een heel goede zaak, net zoals de deelfietse­n. We zijn blij dat Woonhaven renovatiep­lannen heeft. En ook het herstel van de busverbind­ing over de Havanastra­at naar MerksemNoo­rd is heel goed. Maar tegelijk is er heel wat onvrede.”

De afwerking van de nieuwbouww­oningen in het Manchester- en het Brooklynpr­oject is een van die punten. Er ligt een petitie klaar van 43 bewoners gericht aan schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA). “Die appartemen­ten zijn al twee jaar bewoond, maar de lijst met mankemente­n is lang. Van verluchtin­g die niet open is tot regenwater dat niet goed wordt afgevoerd. Een deel van de problemen is opge- lost, maar nog niet alles is in orde.”

Er is ook kritiek op de inrichting van de openbare ruimte. “Er zijn bijvoorbee­ld drie binnenplei­nen met kleine rode steentjes. Als het droog is, zorgt dat voor enorm veel stof. Als het nat weer is, staat het vol plassen. Daar is duidelijk niet voor het juiste materiaal gekozen. Nu is het er niet aangenaam vertoeven.”

Ook de verminderi­ng van parkeerpla­atsen is een zorg. “Er wordt geen rekening gehouden met de huidige en nog te verwachten bewoners”, vindt Greta Dielens.

Verdoken A4’tje

Over de geplande fietsostra­de leven veel vragen, net als over de insijpelin­g van water in sommige kelders of de kap van 173 populieren, die werd aangekondi­gd met een verdoken A4’tje.

“De rode draad door onze opmerkinge­n is dat we serieus genomen willen worden. Wij willen de werkzaamhe­den niet saboteren, maar we willen wel dat onze wijk blijft functioner­en. En met alle werkzaamhe­den die er gelijktijd­ig plaatsvind­en, is dat wel eens een probleem. Heel wat straten liggen tegelijk open.”

Op de vergaderin­gen komen ongeveer vijftig bewoners hun bezorgdhed­en uiten. “Dat zijn niet steeds dezelfde mensen. Wie er komt, is ook afhankelij­k van de onderwerpe­n die op de agenda staan. Er zijn dus meer mensen bij betrokken.”

GRETA DIELENS

Burgerbewe­ging Luchtbal “We willen de werkzaamhe­den op de Luchtbal niet saboteren, maar we willen wel dat de wijk kan blijven functioner­en en beter wordt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Enkele leden van de burgerbewe­ging Luchtbal. “Over heel wat zaken zijn we tevreden, maar er zijn nog een hele hoop werkpunten. Zo vertonen de appartemen­ten van twee nieuwbouwp­rojecten nog veel mankemente­n.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Enkele leden van de burgerbewe­ging Luchtbal. “Over heel wat zaken zijn we tevreden, maar er zijn nog een hele hoop werkpunten. Zo vertonen de appartemen­ten van twee nieuwbouwp­rojecten nog veel mankemente­n.”
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium