Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reggae Geel haalt Jamaïca twee dagen naar de Kempen

Festival brengt leden van pioniergro­ep Black Uhuru weer samen

- CHRISTOF WILLOCX

Reggae, een genre dat nauwelijks grote hits oplevert en door de radio grotendeel­s wordt genegeerd, lokt elk jaar meer dan vijftigdui­zend bezoekers naar Geel. “In Jamaica krijgen we meer mediaaanda­cht dan in België”, zegt organisato­r Kris Eelen. Ook dit jaar trekt Reggae Geel wereldwijd­e pioniers uit het genre aan.

Reggae Geel vindt dit jaar plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus. “Reggae is misschien een nichegenre, maar dan wel eentje dat elk jaar duizenden jongeren aantrekt”, zegt Kris Eelen. “Jongeren vinden in reggae een uitlaatkle­p om zich af te zetten tegen wantoestan­den in de maatschapp­ij. En ook veel oudere festivalga­ngers keren elk jaar trouw terug. Ik ben zelf veertig jaar geleden verliefd geworden op reggae tijdens een optreden van Peter Tosh. Die bassen, die drumriffs, die tunes: het doet me allemaal aan Jamaica denken. Daarom luister ik zelf thuis of in de auto niet zo veel naar reggae. Als ik die schitteren­de muziek hoor, krijg ik te veel heimwee.”

TOUREN MET THE POLICE EN THE STONES

Kris Eelen is al tien keer in Jamaica, het geboortela­nd van de reggae, geweest. “In de dorpen worden daar elke dag wedstrijde­n georganise­erd, waarbij de ene deejay op straat de andere zo veel mogelijk probeert te overtreffe­n. Jamaica mag dan al een derdewerel­dland zijn, de muziek houdt daar veel mensen recht.”

“Bovendien krijgt ons festival daar regelmatig aandacht in de kranten. In België is dat veel minder het geval. Reggae komt in de algemene media niet zo vaak aan bod.”

Tijd dus om onze kennis van het genre op te vijzelen. Volgens Eelen moeten we dit jaar zeker naar Black Uhuru gaan kijken. “Ze staan zaterdag op ons hoofdpodiu­m”, zegt Kris Eelen. “De band uit Jamaica bestaat al sinds 1972 en ging op tournee met onder meer The Police en The Rolling Stones.”

“Black Uhuru is opgericht door Duckie Simpson. Michael Rose, die andere prominente stem in de band, is er al lang geleden uitgestapt. Maar speciaal voor Reggae Geel staan de twee deze zomer toch samen op het podium. Black Uhuru heeft reggae opengetrok­ken naar een breder publiek. De beste manier om de band te ontdekken, is hun liedjes op- zoeken op YouTube. Ze zijn een van de toppers van het genre.”

UIT DE TIJD VAN BOB MARLEY

Eelen heeft ook een stevige boon voor Steel Pulse, een groep die al sinds 1975 bestaat en nog in het voorprogra­mma van Bob Marley heeft gestaan. Ook Steel Pulse staat zaterdag op het hoofdpodiu­m van Reggae Geel. Het is de eerste keer dat de groep op het festival staat.

“Hun eerste optreden in de Verenigde Staten hielden ze op de dag van de begrafenis van Bob Marley. De rootsstijl van Steel Pulse is ronduit uniek.”

GRONDLEGGE­RS

VAN DE SKA

Tot slot tipt Eelen ook The Heptones. “Ze zijn de grondlegge­rs van de ska. Dat muziekgenr­e heeft als vanouds een eigen tent op Reggae Geel. The Heptones spelen zaterdag in de Skaville.

“Eigenlijk was de band vooral actief in de jaren zestig en zeventig, maar nu zijn ze weer op tournee. Met hun driestemmi­ge harmonieën en hun zeer relaxte sound hielpen ze destijds bij de transforma­tie van rocksteady en ska naar reggae. Wie skamuziek wil ontdekken, kan bij The Heptones begin

nen.”

 ?? Duckie Simpson en Michael Rose van Black Uhuru.
FOTO RR ??
Duckie Simpson en Michael Rose van Black Uhuru. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium