Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bar Basil brengt zuiderse sfeer

Koffie- en cocktailba­r in kleinste pand op historisch plein heeft voor elk wat wils

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Dat de Groenplaat­s leeft, is intussen wel duidelijk. En nu broeit er ook een zuiders sfeertje dankzij de nieuwe Bar Basil, op de hoek met de Zwaluwstra­at. In het kleinste pand op de Groenplaat­s wacht je dan ook een warme ontvangst.

Een terras dat uitnodigt om plaats te nemen, een kaart vol drankjes met veel vers fruit, lekkere antipasti en een cafébaas die je verwelkomt met een grote glimlach. Bar Basil heeft alles in huis om passanten en vaste klanten te verwennen. De gloednieuw­e bar aan de kant van de Zwaluwstra­at wil classy chic uitstralen, vertelt uitbater Armando Rocchi (44). “Niet qua prijs, maar wel in wat we bieden. Eigenlijk willen we een upgrade zijn van de Groenplaat­s, zelfs in het kleinste pand van het plein.”

Die chique toets komt er dankzij de drankjes, de lekkere tapas en de warme ontvangst. Zo gebruikt Armando veel vers fruit in zijn drankjes en cocktails. “Ik gebruik dagverse producten, vooral munt, pompelmoes en veel limoen”, legt hij uit. “Dat is onze manier om ons te onderschei­den van de rest. En we merken dat dit aanslaat. Klanten vragen minder om een gewone cola, maar hebben liever iets specialer. En ook onze cocktails bereiden we vers bij elke bestelling. Je moet iets langer wachten, maar je proeft het verschil.”

Bij de drankjes kunnen klanten mediterraa­nse hapjes bestellen, waarvan het opvallends­te de grote serranoham is, die vers wordt aangesnede­n op de toog.

“En ook voor wie hier ’s middags komt is er lekkers. We bieden taarten aan van Les Tartes de Françoise en bakken zelf onze cakes. En wie een verwenkoff­ie neemt, krijgt daar een heel assortimen­t aan zoetighede­n en een likeurtje naar keuze bij.”

Barista by day

Daarmee verklapt Armando meteen het bijzondere aan Bar Basil. Dat is niet alleen een bar om ’s avonds een biertje of cocktail te drinken, maar doet ’s middags dienst als koffiebar. “Oorspronke­lijk was het ook de bedoeling een koffiebar te starten, maar op deze locatie was er veel vraag naar meer. Dus zijn we enerzijds een barista, met diverse koffiebere­idingen, thee en matcha, en anderzijds later op de dag veeleer een cocktailba­r. Daardoor hebben we ook een breed publiek, van heel jong tot heel oud.”

De naam van Bar Basil is bewust gekozen. “Ik ging ervan uit dat ik een bar wilde, en geen café of andere benaming. Dan ben ik op zoek gegaan naar oude Vlaamse namen die allitereer­den. Daar komt bij dat ik Italiaanse roots heb, en de basilicum uit Italië is wereldbero­emd. Basil past dus perfect in het plaatje. Onze huiscockta­il is dan ook gemaakt met gin, basilicum en citroengra­s, met nog wat prosecco en Martini Bianco bij.”

Apero met dj

Over het volk tijdens zijn eerste weken op de Groenplaat­s heeft Armando geen klagen. “Maar ik heb ook wel uitgebreid prospectie gedaan. En ik werk al sinds mijn 15de in de horeca, bijna dertig jaar dus. Ik krijg ook veel steun van mijn vrouw Sarah, die ook al lange tijd zelfstandi­ge is. En is het niet geweldig om te kunnen zeggen dat je een zaak hebt op de Groenplaat­s, midden in het historisch centrum van Antwerpen? Dit is een iconische plek, met uitzicht op de kathedraal. Er komt weer leven op dit plein, zeker vergeleken met een tiental jaar geleden. En over een paar jaar wordt hier ook weer wat meer groen aangelegd, zodat dit een geweldi- ge plek wordt voor mensen met kinderen. Elke eerste donderdag van de maand gaan we hier een apero houden, met een dj vanaf een uur of vier in de namiddag. Dan komt er nog meer zuiderse sfeer op het plein.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Bar Basiluitba­ter Armando Rocchi (44). “Onze huiscockta­il is gemaakt van gin, basilicum en citroengra­s, met wat presecco en Martino Bianco bij.”
FOTO VICTORIANO MORENO Bar Basiluitba­ter Armando Rocchi (44). “Onze huiscockta­il is gemaakt van gin, basilicum en citroengra­s, met wat presecco en Martino Bianco bij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium