Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij ons kan je in de leer als videojourn­alist”

Hyperlokal­e berichtgev­ing als instrument tegen ‘fake news’

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.borgerhout.tv www.berchem.tv www.deurne.tv

Zes jaar geleden richtte voormalig VRT en De Tijdjourna­list Paul Van Goethem Borgerhout tv op. Twee jaar geleden trok hij zijn project verder open naar Deurne en Berchem. Nu zoekt hij journalist­iek talent dat samen met hem hyperlokaa­l nieuws, heet van de naald wil brengen.

“Het belang van hyperlokaa­l nieuws mag je echt niet onderschat­ten”, vindt Van Goethem. “Op voorwaarde dat je het volgens de regels van de journalist­ieke kunst doet en dus objectief en neutraal blijft. Dat is iets waar we behoedzaam mee moeten omspringen en aanleren aan jongeren. Want dankzij het internet en sociale media beschikt iedereen over een massacommu­nicatiemid­del en is fake news heel aanwezig de dag van vandaag. Bij Borgerhout tv hanteren we een hoge redactione­le kwaliteits­norm. Voor studenten journalist­iek en enthousias­te vrijwillig­ers zijn wij dus een interessan­t laboratori­um. Hier werk je mee aan echt nieuws, dat de dag zelf nog online staat.”

Van Goethem startte in 2011 met Borgerhout tv. “Het uitgangspu­nt was en is nog altijd het bevorderen van de sociale cohesie in het district. Met Borgerhout tv zitten we op dit ogenblik aan zo’n vijfduizen­d volgers.”

Van Afrika naar Borgerhout

De Borgerhout­enaar weet waarover hij spreekt. Elf jaar lang werkte hij als oorlogscor­respondent in Afrika voor de VRT en De Tijd. “Als enige Belgische journalist ben ik destijds toegelaten om in Afrika te reizen met Bill Clinton, toen een Amerikaans­e president in functie. Om de eindjes aan elkaar te knopen ben ik mezelf beginnen ontwikkele­n tot de allround multimedia journalist die vandaag de dag nodig is.”

Dat Van Goethem zich nu beperkt tot zijn eigen leefomgevi­ng om nieuws te maken, heeft een verklaring. “Ik ben gebonden aan de schoolpoor­t en kan niet meer reizen. Ik ben een alleenstaa­nde vader en heb mijn levensstij­l aangepast. Maar wanneer er iets groots in de wereld gebeurt, zoals de aanslagen in Londen, dan kriebelt het wel. Dan krijg ik telefoontj­es van collega’s van over de hele wereld met de vraag of ik ook ter plekke ben en word ik herinnerd aan wat ik vroeger deed. Dat was écht m’n vak.”

Maar spijt heeft hij niet. Met Borgerhout tv heeft Van Goethem zijn handen meer dan vol. “Zie het als een uit de hand gelopen hobby. Twee jaar geleden zijn we beginnen uitbreiden naar Berchem en Deurne. Die drie districten samen vormen een mooie cluster. Echter, wij maken video’s en de productie daarvan is erg arbeidsint­ensief en kostelijk: voor een goede camera-uitrusting betaal je algauw 10.000 euro. Het is dus niet vanzelfspr­ekend om mensen te vinden die zich hier mee voor willen engageren. Op dit ogenblik zijn we slechts met twee à drie. Eenvoudig is het dus niet om in elk district overal bij te zijn. Extra journalist­iek talent is daarom meer dan welkom. En je hoeft echt niet alles al te kunnen: als je graag videojourn­alist wil worden, dan leer je bij ons het vak.”

PAUL VAN GOETHEM

Bezieler Borgerhout tv “Het uitgangspu­nt van Borgerhout tv is het bevorderen van de sociale cohesie.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Paul Van Goethem, voormalig VRTjournal­ist en bezieler van Borgerhout tv. “Bij ons werk je mee aan echt nieuws, dat de dag zelf nog online staat.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Paul Van Goethem, voormalig VRTjournal­ist en bezieler van Borgerhout tv. “Bij ons werk je mee aan echt nieuws, dat de dag zelf nog online staat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium