Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op basis van wat er leeft beleid bijsturen”

- (evw)

“Dit najaar willen we op Berchem.be een nieuw forum lanceren met daarop alle verschille­nde participat­iemogelijk­heden en inspraakpr­ocedures die we aanbieden”, zeggen districtsv­oorzitster Evi Van der Planken (NVA) en districtss­chepen Bruno De Saegher (NVA).

“We hebben inspraak altijd beschouwd als iets belangrijk­s in ons district. Dat maakt dat we dit gegeven de afgelopen vier jaar goed gemonitord hebben en stilaan een degelijk beeld hebben van wat werkt en wat niet. Vanaf het moment dat we aan de slag zijn gegaan, wilden we maatwerk leveren en persoonlij­k te werk gaan”, vertelt Van der Planken. “Zo hebben we onze wijkapero’s in het leven geroepen, waarop we op een laagdrempe­lige en informele manier babbelen met de mensen uit de buurt. Daar komt altijd veel volk op af en het levert ons telkens bijzonder veel input. We zijn ook met tentjes naar verschille­nde wijken getrokken om te horen waar de werkpunten liggen en waar de mensen tevreden over zijn, zodat we ook daar op kunnen verder werken”, vertelt ze.

“Op vier jaar tijd hebben we ongeveer zesduizend van de 42.000 inwoners gesproken. Dat is een groot aandeel”, vult De Saegher aan. “Via verschille­nde kanalen, zoals mails en flyers, hebben we hen weten te overtuigen hun deur uit te komen om met ons te praten.”

“Niet iedereen taal machtig”

Op dit elan wil het district nu graag verder bouwen. “We willen nog transparan­ter en duidelijke­r communicer­en over de verschille­nde participat­iemogelijk­heden. Op die manier proberen we zo veel mogelijk bewoners te bereiken. Want niet iedereen houdt nu eenmaal van een formele mail of een officiële zitting. Bovendien zijn niet alle bewoners uit ons district onze taal voldoende machtig. Zij leggen graag in een rustig gesprek uit wat hen bezighoudt.”

Daarom wil het district nog dit najaar met een forum van start gaan waar het alle info over contactmom­enten en inspraaktr­ajec- ten bundelt. “Dat zal via berchem.be verlopen. Maar ook voor het publiek dat minder digitaal onderlegd is, zijn we volop een manier aan het zoeken om al deze info aan te bieden, bijvoorbee­ld via de dienstence­ntra.”

Wat u nu exact op dit toekomstig­e forum zal terugvinde­n? “Allereerst vind je er de verschille­nde kanalen waar bewoners de mogelijkhe­id hebben tot inspraak in het door ons gevoerde beleid. Verder zal je er terugvinde­n waar en wanneer er infomoment­en en wijkbabbel­s plaatsvind­en over pakweg de heraanleg van een straat, of waar er een nieuwe wijkapero zal doorgaan. Er bestaat een waaier aan mogelijkhe­den om te participer­en: die willen we blootlegge­n. Zo willen nog beter te weten komen wat er leeft onder de Berchemnaa­rs en op basis daarvan willen we ons beleid bijsturen.”

 ?? FOTO WAS ?? Evi Van der Planken (NVA).
FOTO WAS Evi Van der Planken (NVA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium