Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwart gezinnen kan energiefac­tuur niet betalen

- BART MOERMAN

De energielev­eranciers moesten vorig jaar 82.000 afbetaling­splannen toestaan aan klanten die hun factuur niet konden betalen. Een kwart meer dan in 2015. Volgens Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) zijn de voortduren­de prijsverho­gingen, onder meer door de Turteltaks, de oorzaak.

“De energiearm­oede is de afgelopen jaren nooit zo groot geweest als vandaag.” Dat concludeer­t Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) uit een nieuw rapport van energiewaa­khond VREG. “Door de spectacula­ire stijging van de energiefac­tuur komen almaar meer mensen in problemen om hun factuur betaald te krijgen”, stelt hij. 82.000 gezinnen moesten een afbetaling­splan vragen aan hun energielev­erancier. Dat waren er een kwart meer dan in 2015.

Budgetmete­rs

De VREG erkent dat de stijging van de afbetaling­splannen zorgwekken­d is, en vermoedt ook dat de prijsstijg­ingen de oorzaak zijn. Beenders heeft het alvast uitgereken­d: een doorsnee gezin betaalt in enkele jaren tijd zo’n 500 euro meer.

Toch zijn de betalingsp­roblemen voor VREG-directeur Dirk Van Evercoren geen bewijs dat de energiearm­oede groeit. “Onze belangrijk­ste norm hiervoor is de mate waarin budgetmete­rs geplaatst moeten worden, en dat aantal is maar licht gestegen.”

Uit de cijfers blijkt ook dat 253.100 gezinnen (+4%) een ingebrekes­telling kregen omdat ze na een herinnerin­gsbrief toch met een betalingsa­chterstand bleven zitten. “Daar zijn ook mensen bij die slordig zijn met hun facturen”, nuanceert Van Evercoren.

Vlaams energiemin­ister Bart Tomme- lein (Open Vld) zegt alvast er alles aan te doen om de energiefac­tuur betaalbaar te houden. “Ik erken dat dit geen goede cijfers zijn”, zegt Tommelein. “We werken daarom via het eerste Vlaamse energiearm­oedeplan volop verder om mensen in armoede te helpen hun verbruik te beperken.” Bovendien zijn er ook sociale tarieven.

Tommelein werkt ten slotte aan een vereenvoud­iging van de energiefac­tuur, want de onduidelij­kheid daarvan blijkt voor kwetsbare gezinnen een probleem op zich.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium