Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wasknijper is voltooid verleden tijd

- LYNN DHAEYERE www.laundryday.be

Er wacht de twintigste editie van Laundry Day een ware gedaanteve­rwisseling. De nieuwe organisato­ren van het festival willen op zaterdag 2 september terug naar de basis, en dat is Antwerpen. Het decor is een knipoog naar de haven en de Antwerpse clubs bepalen de muziek.

“We nemen met trots afscheid van de eerste twintig jaar en we bedanken ook iedereen die er deel van heeft uitgemaakt”, vertelt Wim Van Der Borght, die samen met Bart Roman Laundry Day en Summerfest­ival organiseer­t. “Dit jaar wordt een keerpunt voor Laundry Day. We zijn traditione­el de afsluiter van de zomer en we willen de mensen nog een laatste keer een topfestiva­l voorschote­len. De slogan is ook Welcome back. Enerzijds verwelkome­n we de mensen die terugkeren van vakantie. Ander- zijds willen we met die slogan ook zeggen dat Laundry Day weer zijn plaats tussen de grote festivals wil claimen. De laatste jaren was het festival wat zijn weg kwijt. De twintigste editie is dan ook een ideale gelegenhei­d om het over een andere boeg te gooien.”

Volwassen

De tijd van de wasknijper is definitief verleden tijd. “We merken dat Laundry Day de laatste jaren meer de richting van Summerfest­ival is uitgegaan. Het publiek werd jonger en ook de muziek was dezelfde. Daar willen we veranderin­g in brengen. Het moet weer volwassene­r worden. Dat was vroeger ook zo. Het blijft wel een dancefesti­val, maar met meer diversitei­t in de muziek. Daar zal ook een aantal Antwerpse clubs voor zorgen.”

Tweehonder­d containers

De eerste grote veranderin­g is de setting en opbouw van het festival. “We hebben een setting die geen enkel ander festival heeft. In het midden van het terrein komt een backstage en vipruimte. De rest van het terrein is opgedeeld in negen spieën, zoals een taart. In iedere spie komt een podium. Alle ge-

WIM VAN DER BORGHT

Organisato­r “We merken dat Laundry Day de laatste jaren meer de richting van Summerfest­ival is uitgegaan. Het publiek werd jonger en ook de muziek was dezelfde. Daar willen we veranderin­g in brengen.”

deeltes worden afgescheid­en door containers, een knipoog naar de Antwerpse haven. We hebben zo’n tweehonder­d zeecontain­ers aangekocht. Die worden nu allemaal zwart geschilder­d.”

Een aantal van de negen podia wordt door Antwerpse clubs gehost. Onder meer Club Vaag, Ampère, Roxy en Labyrinth Club bepalen de muziek en dj’s op hun podium. Er is ook een podium voor liveacts. “De Antwerpse dj’s Cookies and Cream openen het festival. Tot 18u draaien er dj’s op dat podium en daarna komen er live-acts van onder andere Tout Va Bien, Warhola en Bazart. We zijn nog op zoek naar een laatste act om het festival af te sluiten”, zegt Van Der Borght.

360 graden

De nieuwe organisato­ren werken dit jaar opnieuw met vipformule­s. Vorig jaar hadden de bezoekers niet de mogelijkhe­id om als vip naar Laundry Day te gaan. Dit jaar kunnen ze dat wel. “De mensen die een vipticket hebben, krijgen een uniek zicht op het festivalte­rrein. Vanuit het vipgedeelt­e kun je het hele festivalte­rrein bekijken. Het is een gegarandee­rde festivalbe­leving van 360 graden”, zegt Van Der Borght.

De eerste vijfduizen­d tickets voor Laundry Day zijn al verkocht. Een gewoon ticket kost 49 euro, voor de vipbelevin­g betaalt u 89 euro.

 ?? FOTO LAUNDRY DAY ?? Zo moet het nieuwe festivalte­rreinvan Laundry Day eruitzien: als eengiganti­sche taart met in elke ‘spie’een podium.
FOTO LAUNDRY DAY Zo moet het nieuwe festivalte­rreinvan Laundry Day eruitzien: als eengiganti­sche taart met in elke ‘spie’een podium.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium