Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben niet kapot te krijgen”

‘FLYING DOCTORS’ Anthony Caere is klaar voor seizoen 3 na vliegtuigc­rash

- (tdl) De crowdfundi­ngpagina is te vinden op nl.ulule.com/missieviru­nga.

De piloot van het Eénprogram­ma Flying

Doctors die neerstortt­e boven het Virungapar­k in OostCongo kan weer de lucht in: in minder dan twee weken tijd is genoeg geld opgehaald om zijn vliegtuig te vervangen. De camera gaat mee naar Afrika, want Eén gaf groen licht voor een derde seizoen.

Er waren geen twee weken nodig om de 125.000 euro in te zamelen die Anthony Caere (35) nodig had om zijn vliegtuig te vervangen na zijn crash eind april. Er zit intussen al meer dan 138.000 euro in de pot, en het geld blijft binnenstro­men. De steunbetui­gingen zijn ook tv-zender Eén niet ontgaan. Productieh­uis Geronimo, dat al twee seizoenen van Fly

ing Doctors maakte, kreeg gisteren de toestemmin­g om een derde seizoen te maken rond de comeback van piloot Anthony. Geromino is van plan niet alleen het verhaal van Anthony te brengen, maar ook dat van soortgelij­ke helden in buurlanden van Congo.

Intussen krijgt Anthony Care uit alle hoeken de vraag of er nog geld nodig is, nu het doel bereikt is: “Ja, dat geld is nog altijd welkom. Het kan dienen om het vliegtuig beter uit te rusten, landingsba­nen aan te leggen en te onderhoude­n, olifanten in het Virungapar­k op te volgen met halsbanden, ...”

Samen met een collega ging An- thony vrijwel meteen na zijn crash op zoek naar een ander vliegtuig. Dat vonden ze in Alaska: “Er zijn zeer weinig Cessna 206’en te koop, maar dit is echt een uitstekend­e koop. Weinig vlieguren, de motor vernieuwd en we kunnen er zelfs mee op water landen.”

Europees record

Voor het vliegtuig in september naar Oost-Congo gaat, is er in augustus nog een evenement in België voor iedereen die het project gesteund heeft. “Deze crowdfundi­ng was zo succesvol dat het blijkbaar een Europees record is.”

Na een reconstruc­tie van zijn gezicht heeft een arts Anthony Caere al groen licht gegeven om te vliegen. Maandag volgt de laatste medische test door het Bestuur der Luchtvaart. Op 27 juni keert de piloot terug naar Oost-Congo. “We hebben in het Virungapar­k nog een paar kleine vliegtuige­n staan, we kunnen weer patrouille­s doen om de stroperij in kaart te brengen. We hebben vijftien olifanten van de grootste kuddes al een halsband kunnen geven, we hebben in anderhalf jaar ook geen enkele olifant verloren, met de gorilla’s gaat het goed, het toerisme zit in de lift. Nu ik weer de lucht in ga, zullen die stropers zeggen: die gast is niet kapot te krijgen.”

 ?? FOTO FOTO KURT ?? Anthony Caere bindt opnieuw de strijd aan met de stropers in het derde seizoen van Flying Doctors.
FOTO FOTO KURT Anthony Caere bindt opnieuw de strijd aan met de stropers in het derde seizoen van Flying Doctors.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium