Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mos populair in de stad: kunstenaar begint kwekerij

Kunstenaar start crowdfundi­ng voor kwekerij

- SANDRA GASTEN

Meer mos in de stad. Dat is het doel van de nieuwe vzw De Mosfabriek. Kunstenaar Joachim Sohie en ontwerper Nourdin Ahdour hebben een crowdfundi­ngactie op poten gezet om de bouw van drie schaduwser­res en een werkruimte te betalen. Daarin wil de vzw een moskwekeri­j en moslabo onderbreng­en.

“Er zijn wel 600 soorten mos in België”, vertelt Joachim. “Rondom zie je overal mos. Jammer genoeg is dat plantje zo klein dat het nauwelijks opvalt en dus ook een beetje ondergewaa­rdeerd is.”

De kunstenaar, die naast mos kweken ook tuinhuizen bouwt, wil daar veranderin­g in brengen. “We hebben sinds een halfjaar een serre in Berchem, vlak naast Agfa Gevaert, waar we al mossen kweken. Maar daar moeten we binnenkort weg. Daarom zijn we nu aan het onderhande­len met twee andere locaties om opnieuw te starten. We denken onder meer aan een gebied van 1 hectare aan de Stadsboerd­erij in Wilrijk of aan de kelders van de kerk in de

Sint-Amandusstr­aat in Antwerpen. Vzw Fundament gebruikt die nu ook al voor culturele activiteit­en. De

bedoeling is een moskwekeri­j, een moslabo en een levend mosherbari­um te

bouwen.”

Subsidiedo­ssier

Om het nodige geld te verzamelen, organi

seert Joachim een crowdfundi­ng. Hij hoopt zo’n 2.000 euro in te zamelen. “Ik wil mos gaan kweken om het zo

JOACHIM SOFIE Moskweker en kunstenaar “Moswanden hebben een positieve invloed op de luchtkwali­teit, nog meer dan bomen, blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek. Mos filtert fijn stof uit de lucht.”

de stad weer in te brengen”, legt hij uit. “We hebben nu een subsidiedo­ssier lopen bij Stadsmaker­s van de stad Antwerpen. Als dat goedgekeur­d wordt, zullen we op drie plekken in de stad moswanden installere­n. Eén concrete locatie is een noordelijk­e gevel van een woning in de Sint-Andrieswij­k. De twee andere locaties hou ik liever nog even geheim.”

Joachim wil de stad met zijn initiatief vergroenen. “Zo geef je mensen weer zin om het openbaar domein te respectere­n en minder zwerfvuil te verspreide­n. Als er meer contrast is met het groen in het straatbeel­d, komt het bewustzijn dat afval niet op straat hoort. Bovendien hebben die moswanden een positieve invloed op de luchtkwali­teit, nog meer dan bomen, blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek. Mos filtert fijn stof uit de lucht.”

Kweektafel­s

Om dat alles te realiseren, zijn er nog wel wat mosplantje­s nodig. “We zullen mossen gaan halen op bedrijvent­erreinen of op straat. Die mossen laten we dan groeien in het herbarium. Het is niet de bedoeling dat we iets uit de natuur gaan halen. En met de sporen van mossen op speciale kweektafel­s zullen we weer nieuwe mossen kweken. Zo krijgen we hopelijk genoeg om gericht in de stad te verspreide­n en eventueel later bij particulie­ren thuis.”

3Dkunstwer­ken

Joachim is al zo’n twee jaar gepassione­erd bezig. “Ik ben zot op mos”, lacht hij. “Ik heb ooit een workshop bij NADA concept store gevolgd om een landschap te bouwen met mos en aquariumpl­anten. Daarna heb ik me helemaal toegespits­t op mos en al zijn facetten. Zo ben ik ook 3D-kunstvoorw­erpen met mos beginnen maken: kleine landschapp­en, gemaakt met mossen, rotsen en bonsai.”

Wie trouwens een centje bijdraagt aan dit groene project, krijgt ook iets terug. Voor 100 euro krijg tu zelfs een 3D-kunst- werk met mos van de kunstenaar zelf. Maar ook lagere giften zijn meer dan welkom. “Op termijn is het ook de bedoeling om met de buurtbewon­ers workshops te organisere­n om samen naar groene oplossinge­n te zoeken. Zo kunnen ze zelf leren hoe ze een mosmuur moeten bouwen en onderhoude­n.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Joachim Sofie in zijn ‘mosfabriek’.
FOTO DIRK KERSTENS Joachim Sofie in zijn ‘mosfabriek’.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS Joachim Sofie is druk bezig in zijn serre in Berchem, waar hij binnenkort weg moet. “We denken als nieuwe locatie onder meer aan een gebied van 1 hectare aan de Stadsboerd­erij in Wilrijk of aan de kelders van de kerk in de SintAmandu­sstraat.”
FOTO DIRK KERSTENS Joachim Sofie is druk bezig in zijn serre in Berchem, waar hij binnenkort weg moet. “We denken als nieuwe locatie onder meer aan een gebied van 1 hectare aan de Stadsboerd­erij in Wilrijk of aan de kelders van de kerk in de SintAmandu­sstraat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium