Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Financieri­ng blijft de Oosterweel­knoop

- Wim Daeninck Nieuwsmana­ger brieven@gva.be

Het opnemen van de alternatie­ve voorstelle­n van de Antwerpse actiegroep­en binnen de lopende MER-procedure voor Oosterweel geeft een nieuwe dynamiek aan een dossier dat hopeloos vast zat. Het enthousias­me waarmee die doorbraak werd ontvangen, is dan ook even groot als gerechtvaa­rdigd.

Ver van ons om die begeesteri­ng te temperen. Het vermaledij­de dossier lijkt eindelijk de goede richting in te slaan, namelijk een door alle partijen goedgekeur­d akkoord dat mobiliteit en leefbaarhe­id wil verzoenen, en dat bovendien een breed draagvlak heeft onder de Antwerpse bevolking.

Toch zijn enkele kanttekeni­ngen hier op hun plaats. Een. Het opnemen van de alternatie­ven in de lopende MER-procedure is nog geen garantie dat die ook als

best case scenario uit de bus zullen komen. Nu de Vlaamse regering niet langer per definitie vasthoudt aan het BAMtracé – wat voortschri­jdend inzicht al niet kan doen – lijkt het bijna ondenkbaar dat die plannen ooit zullen worden uitgevoerd. Maar in principe kan het. En tegen die tijd zijn de actiegroep­en hun ultieme drukkingsm­iddel, de procedures bij de Raad van State, allicht kwijt.

Twee. Het Routeplan 2030 waarbij dertig gemeenten uit de Antwerpse regio werken aan een modal shift is een nobel streven, maar blijft voorlopig heel vaag. Hoe gaan we tegen die tijd de helft van het autoverkee­r van de baan krijgen? Geen idee.

Drie. De financieri­ng van het hele project was, is en blijft dé achilleshi­el. Niemand die weet hoe en waar we die 11 à 13 miljard gaan vinden. Er zijn gesprekken met de Europese Investerin­gsbank voor een eerste schijf van 3,5 miljard. Maar gesprekken zijn nog geen geld in de lade. Er is ‘het engagement’ van de regering om via een rollend fonds van onbenutte mobiliteit­smiddelen 1,2 miljard te voorzien voor de overkappin­g. Een engagement is geen belofte. Bovendien lijkt het ons een gigantisch bedrag om op zo’n manier bij elkaar te schrapen. En vooral: in de wandelgang­en van het Vlaams Parlement is bij niet-Antwerpse politici weinig enthousias­me te bespeuren om inspanning­en te doen voor Oosterweel.

Moet het scenario van eind jaren zestig zich herhalen? Toen werd het sluiten van de Grote Ring afgeblokt door de CVP-burgemeest­ers uit de rand. Het ‘niet in mijn achtertuin’ lijkt zich nu te vertalen in een ‘niet uit onze portemonne­e’. Dat zou wel heel kortzichti­g zijn, aangezien dit veel meer een Vlaams dan een puur Antwerps probleem is.

Veel vraagteken­s, maar ook veel hoop. Laten we dus vooral op een positieve noot eindigen. Een jaar geleden hadden we geen eurocent durven inzetten op wat nu op tafel ligt. Maar de burger heeft zijn stem laten horen, de actiegroep­en hebben hard aan de kar gesleurd, de minderheid heeft haar rol van waakhond gespeeld en de meerderhei­d heeft geluisterd. Zo werkt dat in een democratie. En dat mogen we koesteren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium