Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uurtje per maand vergaderen, 19.500 euro per jaar opstrijken

Dertien lokale politici verdienen bij Brusselse Keukens jaarlijks samen 250.000 euro bruto

- (hca)

Een zitje in het bureau van Brusselse Keukens staat in de wandelgang­en van de hoofdstede­lijke politiek bekend als “een van de mooiste prijzen die je kunt krijgen”. Voor een uurtje vergaderen per maand strijken de bureaulede­n 19.500 euro per jaar op.

Bij de vereniging Brusselse Keukens maken ze dagelijks meer dan 10.000 maaltijden klaar. Voor meer dan honderd scholen, crèches, rusthuizen, ziekenhuiz­en en OCMW-zetels. “Al tien jaar staan wij in dienst van de kwetsbaars­ten”, staat te lezen op de website. Op zich een nobele daad, en voor zover geweten heeft Brus- selse Keukens daar zelf geen subsidies voor nodig. Maar veel transparan­tie is er niet. En de ‘klanten’ zijn natuurlijk zo goed als allemaal instelling­en die wél op subsidiege­ld draaien. “Het systeem in al die sociale vzw’s is er een van: we zijn allemaal klant bij elkaar en ondertusse­n verrijken we onszelf met de vergoeding­en”, zegt een anonieme CD&V-bron.

De enige ‘controle’ op de Brusselse Keukens gebeurt in een raad van bestuur die jaarlijks een tiental keer samenkomt en waarvoor de lokale politici uit de zes betrokken gemeenten 77 euro per vergaderin­g krijgen. Geen vetpot dus, ware het niet dat dertien van die bestuursle­den ook deel uitmaken van het bureau. En hoewel het merendeel van de bureaulede­n opnieuw PS’ers zijn, zijn er dit keer ook leden van MR (2), cdH (1) en CD&V (1) aan boord.

Geen jaarrekeni­ng

De bureaulede­n verdienen jaarlijks 19.500 euro bruto. Goed voor net geen 250.000 euro in totaal. De Jetse cdH’er Guy Opdebeek stapte in februari gedegoutee­rd op. “Voor twee vergaderin­gen die samen nauwelijks anderhalf uur duurden, kreeg ik 900 euro netto op mijn rekening.”

Over de inhoud van de bijeenkoms­ten is niets bekend. “Ze zullen daar toch niet de menu’s hebben moeten samenstell­en?”, schampert Groen-parlements­lid Arnaud Verstraete.

Brusselse Keukens, een vereniging met een speciaal statuut die werd opgericht door het Brusselse OCMW en ondertusse­n mee gerund wordt door vijf andere gemeenten, legt geen jaarrekeni­ng neer zoals vzw’s dat wél moeten doen. De laatste bekende cijfers dateren van 2011, toen de vereniging een omzet draaide van 21,5 miljoen euro en er 268 werknemers aan de slag waren. De forfaitair­e vergoeding­en voor de bureaulede­n zouden bestaan sinds 2014.

Aan het hoofd staat Fauziya Hariche (PS), de mandatenka­mpioene die vorige week werd aangesteld als waarnemend burgemeest­er in Brussel nadat haar partijgeno­ot Yvan Mayeur ontslag had moeten nemen wegens een ander schandaal met bureaugeld­en, bij de daklozenor­ganisatie Samusocial.

Arnaud Verstraete roept alle traditione­le partijen op om volledige transparan­tie te geven over alle mandaten en vergoeding­en. “Samusocial is geen alleenstaa­nd geval. Het gaat om een diepgewort­eld systeem van zelfbedien­ing in de Brusselse structuren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Fauziya Hariche (PS).
FOTO BELGA Fauziya Hariche (PS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium