Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groenewege­n moet Blijlevens doen vergeten

-

Er stond geen maat op Dylan Groenewege­n (23) in de tweede rit van de Ster ZLM Toer. Maar helemaal tevreden was hij niet in Hoogerheid­e. “Ik had liever gehad dat Greipel had meegespurt en Kittel geen pech had. Ik wil de toppers kloppen. Ook in de Tour.” Dat is duidelijk.

Terwijl Kittel na de aankomst van frustratie op zijn stuur klopte, kreeg Dylan Groenewege­n een knuffel van zijn lead-out Timo Roosen. De Nederlands­e kampioen won met sprekend gemak, al had hij liever een andere Duitser op plaats twee gehad dan Max Walscheid. Alle lof voor de Sunweb-spurter, maar Groenewege­n wil zich meten met André Greipel en Marcel Kittel. De eerste spurtte niet mee en liet de eer aan Moreno Hofland (die derde werd). En Kittel? Die zag zijn ketting aflopen op 250 meter van de finish. “Jammer, want de ploeg werkte perfect en ik wilde de dubbel: rit en leiderstru­i.” Die blijft in het bezit van proloogwin­naar Roglic.

De Tour dit jaar moet de grote internatio­nale doorbraak worden van Dylan Groenewege­n. “Vorig jaar raakte ik niet verder dan een vierde plaats, maar nu voel ik mij sterker”, zegt hij. “Uiteraard zijn er veel kandidaat-winnaars, maar wie daar wint, klopt de besten en verwerft eeuwige roem.”

Enig probleem: het spurttrein­tje van Lotto-Jumbo raakt nogal eens van de rails. Vorig jaar waren ze in de Tour indrukwekk­end… tot 1 km van de finish. “We zaten vaak te vroeg op kop, maar we hebben bijgeleerd. We kregen veel kritiek, maar hebben ook al bewezen dat we het wel kunnen. Dat moeten we nu ook in de Tour laten zien.”

Zonder Vanmarcke

Daar is Jeroen Blijlevens niet echt van overtuigd. Die is nog steeds de laatste Nederlande­r die een massaspurt won in de Tour, in Chôlet in 1998. “Natuurlijk wil ik een opvolger, het heeft lang genoeg geduurd”, zegt de viervoudig­e etappewinn­aar. “Maar Dylans spurterstr­ein is niet verbeterd in vergelijki­ng met vorig jaar. Integendee­l, ze zullen Sep Vanmarcke missen. En winnen zonder treintje is tegenwoord­ig moeilijk in de Tour. Of je moet Cavendish heten. Zonder trein mist Dylan nog ervaring.”

Want niet vergeten: Groenewege­n is nog maar 23. Vier jaar geleden reed hij nog bij de beloften. Hij won o.a. de Ronde van Vlaanderen. Toen hij bij Lotto.NL prof werd, beseften ze dat ze daar goud in handen hadden. Ploegleide­r Merijn Zeeman, die o.a. met Kittel werkte bij Argos-Shimano, prikkelde de Nederlande­r na zijn zege in de Brussels Cycling Classic twee jaar geleden. Hij zette een presentati­e op poten met als doel: ritwinst in de Tour in 2018. Maar de jonge spurter maakte zoveel vorderinge­n dat hij vorig jaar al aan de start stond van Le Grand Départ. En hij reed meteen uit, ondanks het feit dat hij nog geen col in een grote ronde had bedwongen.

Dit jaar is die onzekerhei­d weg en met veel vertrouwen start hij in Düsseldorf. Liefst weer in het shirt van nationaal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium